Gemeente Heusden


Gemeente Heusden start met verkenning toekomst De Voorste Venne

De komende maanden gaat de gemeente Heusden samen met betrokken partijen, zoals de stichting De Voorste Venne, huidige en potentiële gebruikers, ideeën en mogelijkheden over de toekomst van De Voorste Venne verkennen. Dit gebeurt op basis van vastgestelde uitgangspunten en een stappenplan.

Al geruime tijd speelt de vraag wat er met het cultureel centrum De Voorste Venne moet gebeuren. Deze vraagstelling is ingegeven door een aantal signalen. Zo is aangegeven dat de exploitatie van De Voorste Venne absoluut beter kan en dat deze accommodatie in zijn huidige staat niet meer voldoet aan de eisen die aan een cultureel centrum anno 2007 worden gesteld. Met betrekking tot de toekomst van De Voorste Venne leven verschillende ideeën. Deze worden op korte termijn met de betrokken partijen verkend. Er wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst zullen de uitgangspunten en de te zetten stappen nader worden toegelicht.

De belangrijkste uitgangspunten zijn dat de culturele functionaliteit de kernfunctie van De Voorste Venne gaat vormen en dat er wordt ingezet op gezamenlijk gebruik van de ruimten.
Momenteel zijn in het cultureel centrum velerlei functies ondergebracht, welke onderling nauwelijks samenhang vertonen. Er houden enkele zorg- en welzijnsinstellingen kantoor, er is een jongeren- en een seniorensociëteit, er is een peuterspeelzaal ondergebracht en er vinden allerlei culturele activiteiten plaats. Voor de toekomst wordt gestreefd naar een clustering van functies, welke elkaar inhoudelijk versterken. De culturele functie vormt al jaren het hart van De Voorste Venne. Doordat verschillende culturele instellingen en verenigingen nu reeds gebruikmaken van het complex ontstaan samenwerkingverbanden en nieuwe culturele producten, hetgeen bijdraagt aan de versterking van de positie van de cultuursector binnen de Heusdense vrijetijdsmarkt. Het college wil voor de toekomst dan ook duidelijk inzetten op de culturele functionaliteit van De Voorste Venne. Wellicht kunnen ook andere culturele voorzieningen die nu elders in de gemeente zijn gevestigd, of eventuele andere functies (zoals bijvoorbeeld wonen of sport) hier een plek krijgen in De Voorste Venne. Dit wordt op een later moment bepaald. In de huidige situatie heeft iedere gebruiker in De Voorste Venne zijn of haar eigen ruimte. Meervoudig en/of gezamenlijk gebruik is nauwelijks mogelijk. Dit heeft tot gevolg dat sommige ruimtes overdag leeg staan en andere ruimtes `s-avonds, hetgeen ongunstig is voor de exploitatie. Voor de toekomst wordt dan ook uitgegaan van gezamenlijk c.q. multifunctioneel gebruik van ruimten.

Gestart wordt met het vaststellen van de zogenaamde nulsituatie: het in kaart brengen van de huidige situatie en knelpunten en wensen van gebruikers. Daarna worden met huidige en toekomstige gebruikers oriënterende gesprekken gevoerd over de toekomst. Tevens zullen enkele culturele centra in Nederland worden bezocht. Op basis van de resultaten van deze drie stappen worden een heldere visie, beleidsuitgangspunten en randvoorwaarden voor de toekomst geformuleerd. Vervolgens wordt de haalbaarheid onderzocht, waarbij zowel gekeken wordt naar renovatie van het huidige complex als nieuwbouw. Na afronding van deze haalbaarheidonderzoeken zal een principiële keuze worden gemaakt over wat er met de Voorste Venne gaat gebeuren.
Geplaatst op: 5 april 2007