Time : 12:24:03
Date : 05 April 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Reeds meer dan 11.000 horeca-inrichtingen gecontroleerd op het rookverbod.

Vanaf 1 januari 2007 mag er niet meer gerookt worden op restaurant en in drankgelegenheden die deel uitmaken van een sportinfrastructuur. De controles op het rookverbod in horecazaken worden uitgevoerd door de tabakscontroledienst van de FOD Volksgezondheid en de controleurs van het federaal Voedselagentschap (FAVV)

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte gaf opdracht om dit jaar 25.000 controles uit te voeren. Sinds het nieuwe rookverbod op 1 januari inging, zijn reeds meer dan 11.000 horeca-inrichtingen gecontroleerd. Dat wil zeggen dat al 20% van de sector een tabakscontroleur over de vloer kreeg. Tegen het einde van dit jaar zal ongeveer de helft van alle horecazaken gecontroleerd zijn. Om alle inrichtingen gelijk te behandelen, worden niet enkel de restaurants en de zaken in een sportinfrastructuur gecontroleerd, maar ook alle andere waar reeds langer een volledig of gedeeltelijk rookverbod van kracht was.

Voor het nieuwe rookverbod bleek uit de controles alvast dat de rokers de regels goed respecteren en dat de bevolking algemeen goed geïnformeerd is.

In totaal werden 2.659 waarschuwingen gegeven (bij 24% van het totale aantal controles). Het grootste deel van de inbreuken kon in samenwerking met de uitbater onmiddellijk opgelost worden. De controleurs deelden zo de afgelopen maanden 100.000 gratis rookverbodstekens uit die meteen aangebracht werden zodat een nieuwe controle overbodig was.

Bij ernstige inbreuken en bij de hercontroles waarbij door de uitbater geen gevolg gegeven was aan de waarschuwing, werden 42 processen-verbaal opgesteld. De uitbaters of eigenaars van deze zaken riskeren boetes die schommelen tussen 143 en 1650 euro.

Bij 60% van de restaurants en drankgelegenheden in een sportinfrastructuur werd geen enkele inbreuk vastgesteld.

Bij minder dan 5% van de controles werd een zware inbreuk vastgesteld, en werd er dus nog gerookt in een horecazaak waar dit sinds het begin van het jaar verboden is.

In 35% van deze horeca-inrichtingen werden nog lichte overtredingen vastgesteld zoals het ontbreken of verkeerd plaatsen van de rookverbodstekens of het niet verwijderen van asbakken.

Weinig restaurants maakten gebruik van de mogelijkheid om een aparte rookkamer in te richten. Op de 11.000 gecontroleerde inrichtingen, troffen de controleurs er slechts een 300-tal aan.

De controleurs besteedden tijdens deze eerste drie maanden veel tijd aan het adviseren en informeren van de uitbaters. Horecazaken die niet in orde waren met de nieuwe wetgeving, kregen eerst een schriftelijke waarschuwing met verbeterpunten. In de toekomst zullen de controleurs bij duidelijke inbreuken echter meteen een proces-verbaal opstellen.

De volledige wetgeving en bijkomende uitleg kan nagelezen worden op: www.roken-horeca.be.

Contactpersoon :
NL :
Jan Eyckmans
Woordvoerder
0495/25.47.24
FOD Volksgezondheid

FR :
Pierre Cassart
Porte-parole
0477/69.35.65
FAVV