Ingezonden persbericht


Publicatie 'De maat van welzijn. Zakelijke relaties tussen gemeenten en professionele instellingen'

Het PON Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant heeft de publicatie De maat van welzijn. Zakelijke relaties tussen gemeenten en professionele instellingen uitgebracht. Een publicatie waarin het PON het debat wil aanzwengelen over de toekomst van het welzijnswerk, en bestuurders en beleidsmakers wil inspireren hun aandacht te blijven richten op het welzijn van burgers.

De welzijnssector kan en wil niet terug naar de ondoorzichtige subsidierelatie van de jaren 60 en 70. Maar vergaande marktwerking op basis van geïnstitutionaliseerd wantrouwen lijkt ook niet wenselijk. De ontwikkelingen binnen het welzijnswerk zijn vanaf de Tweede Wereldoorlog te typeren als respectievelijk verzuild particulier initiatief, verstatelijking en vermarkting. De golfbeweging van 20 à 25 jaar per fase die hierin te herkennen is, wekt de verwachting dat een nieuwe periode haar opwachting maakt.

De 'vierde fase' en de WMO
Deze 'vierde fase' van het welzijnswerk is ingeluid door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Centraal hierbij staat het appelleren aan de eigen zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van burgers. Maar hoe zijn de rollen verdeeld tussen de burgers, gemeenten en professionele instellingen? En welke zakelijke verhoudingen gaan zij daarbij aan? Anders gezegd: Hoe laat de vierde fase van het welzijnswerk zich typeren?

Het PON typeert in zijn publicatie deze vierde fase met de term verdienstelijking. Auteur Mariëlle Blanken verkent enkele contouren van de nieuwe fase en werkt de geschetste tendens uit in een denkkader. Dit denkkader dat is opgebouwd uit drie perspectieven, kunnen gemeenten en instellingen gebruiken wanneer zij hun samenwerkingsrelaties verder willen vormgeven.

Meer informatie
De maat van welzijn is bedoeld voor mensen die beroepsmatig of anderszins geïnteresseerd zijn in de verhoudingen binnen de sociale sector en specifiek binnen het welzijnswerk, zoals lokale en provinciale beleidsmakers en bestuurders en professionele instellingen. Zij kunnen de publicatie voor 15 euro (incl. verzendkosten) bestellen bij het secretariaat van het PON: 013 535 15 35, onder vermelding van PON-publicatienummer 07-08.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht