ABVAKABO FNV

KPN wil Flexibel IEM-werk overbrengen naar Ericsson

KPN heeft gistermiddag de vakorganisaties geïnformeerd over het voornemen om de werkzaamheden van Flexibel Integraal Element Management (IEM) te outsourcen naar Ericsson Network Services. In tegenstelling tot eerdere berichten worden de werkzaamheden niet naar twee partijen maar naar één partij overgebracht. Dit betekent dat de gesprekken met Nokia zijn stopgezet en dat de werkzaamheden volledig naar Ericsson zullen worden overgebracht.

Ondernemingsraden en vakbond

Bij een dergelijk voorgenomen besluit spelen een aantal partijen een belangrijke rol. Enerzijds is dit de medezeggenschap en anderzijds de vakorganisaties. De ondernemingsraden van de latende en de ontvangende partij ontvangen een adviesaanvraag. Dit betekent dat deze ondernemingsraden wordt gevraagd om zich te buigen over de noodzaak van een dergelijke overgang en daarover advies uit te brengen. De vakorganisaties regelen met de latende en de ontvangende partij de arbeidsvoorwaardelijke overgang, waarbij eventuele verschillen in arbeidsvoorwaarden zoveel mogelijk gerepareerd moeten worden.

Wettelijke bescherming

De werknemers worden door de wet beschermd als de werkgever besluit om de werkzaamheden over te dragen naar een andere partij. In het Burgerlijk Wetboek is geregeld dat in geval van overgang onderneming alle rechten en verplichtingen die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst op het moment van overgang van rechtswege mee overgaan naar de verkrijger. Dit betekent dat de dienstjaren die opgebouwd zijn bij KPN (en rechtsvoorgangers) behouden blijven. De pensioenregeling is van de wettelijke bescherming uitgesloten. De werknemers volgen hun werk en gaan automatisch, van rechtswege, mee over naar de verkrijger. Uitzonderingen zijn niet mogelijk.

Indien de vakorganisaties geen afspraken maken over een arbeidsvoorwaardelijke overgang vallen de medewerkers alleen onder de wettelijke bescherming. Dit betekent dat de cao KPN op het moment van overgang nog een jaar nawerkt en toegepast moet worden. Daarna vallen de medewerkers rechtstreeks onder het arbeidsvoorwaardenregime van de verkrijger. De pensioenregeling van de verkrijger is van toepassing vanaf de datum van overgang.

In de praktijk betekent de wettelijke bescherming in veel gevallen toch nog een forse aderlating. Dit heeft tot gevolg dat de vakorganisaties met KPN en de Ericsson afspraken zullen maken over de arbeidsvoorwaardelijke overgang, waarbij de arbeidsvoorwaardelijke verschillen in kaart worden gebracht en gerepareerd moeten worden. Vaak betekent dit dat het arbeidsvoorwaardenregime van de verkrijger op het moment van overgang van toepassing wordt verklaard en in aanvulling daarop een set afspraken wordt gemaakt, die de achteruitgang in arbeidsvoorwaarden moet repareren.

Inbreng van leden

ABVAKABO FNV steekt altijd in op een volledige reparatie van de arbeidsvoorwaardelijke achteruitgang. Wij zullen ieder element beoordelen en wegen. Alvorens wij tot een overeenstemming met uw werkgever kunnen komen zullen u vragen om u uit te spreken over de voorgenomen overgang. Pas als de leden in meerderheid kunnen instemmen met de overgang kunnen afspraken definitief worden vastgesteld. Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen. 05-04-2007, Koninklijke KPN NV | Meer over: ericsson, kpn, telecom |