Gemeente Den Haag

PERSBERICHT

Nieuwe Garde Den Haag maakt 30 maart 2007 een flitsend debuut op Haagse bodem!

In de culturele broedplaats 'Prinsegracht 8' vonden vrijdag 30 maart twee evenementen plaats. In de kelder van het pand konden 150 bezoekers genieten de Kick Off Party van Nieuwe Garde Den Haag met een interactief debat over de Creatieve Stad Den Haag. Sprekers waren Hans van Oel namens de gemeente Den Haag en Arend Hardorff van COLIN (Creative Organisations Linked In Networks). Jetta Klijnsma, wethouder van Cultuur en Financiën, nam onder andere deel aan het debat.

Gelijktijdig vond in het gebouw in galerie King Kong, de kantoren van Shoot Me en ConnAct én in de Nieuwe Garde steden Groningen, Rotterdam, Arnhem en Amsterdam het evenement '8 Uur Overwerken (8UO) voor het goede doel' plaats. In plaats van met een collectebus de straat op te gaan, besteedde jonge creatieven deze avond en nacht hun energie aan het bedenken een guerrillacampagne, een effectieve radiospot, een resultaatgerichte tv-commercial, een pakkend filmpje, een sprekende advertentie of zelfs een concept voor een complete huisstijl. De goede doelen van de Haagse teams waren deze avond het Buddynetwerk, HOF, De Dierenambulnace, Vrienden van het Juliana Kinderziekenhuis en De Goede Doelen winkel.

Het werk in de vijf Nieuwe Garde steden werd live uitgezonden met een verbinding via internet en via het glasvezelnet van Den Haag. De uitzendingen waren te volgen op Den Haag TV, op Salto A2 (regionale tv-zender Amsterdam) en op www.achtuuroverwerken.nl. De presentaties van 8UO zijn ook live uitgezonden door Giel Beelen bij NachteGiel op Nederland 3. Deze uitzending is te bekijken op http://player.omroep.nl/?aflid=4293816

Wat gaat Nieuwe Garde Den Haag nu doen?

Nieuwe Garde Den Haag is niet meer te stuiten: de komende weken wordt in samenwerking met Canon hard gewerkt aan het maken van een boekje over Nieuwe Garde Den Haag en 8UO, verder komt de uitzending op DVD uit.

Hiernaast gaan diverse projectgroepen van start om thema's als Creatieve Stad Den Haag en Architectuur & Openbare Ruimte te vertalen in creatieve projecten waarin interdisciplinaire samenwerking centraal staat.

De Kick Off en 8UO in het kort:


* In totaal hebben 50 Haagse vrijwilligers de Kick Off en 8UO mogelijk gemaakt. Dat is exclusief de medewerkers van het geluid, de internetverbindingen, alle presenatoren, sprekers, videoteams en de medewerkers van de regiebus die zich belangeloos hebben ingezet.


* Het aantal uren dat landelijk is overgewerkt door 8UO'ers loopt tegen de 1000. Het aantal uur dat landelijk is overgewerkt door alle vrijwilligers om dit mogelijk te maken is niet te tellen!


* Met vier kilometer netwerkkabel is er een fantastische uitzending de wereld ingestuurd, 8 uur lang!


* De eerste foto's zijn te zien op http://www.flickr.com/photos/35111797@N00/sets/72157600047431549/show en http://www.studioro.com/8uo

Een aantal reacties:


* Wethouder Jetta Klijnsma (Cultuur en Financiën Gemeente Den Haag): Het is enorm inspirerend om zoveel enthousiaste jonge professionals aan het werk te zien die met elkaar zich zo inzetten voor goede doelen. De resultaten zijn van een hoog niveau! Dit eerste project van Nieuwe Garde Den Haag belooft veel moois voor de toekomst!


* Goede Doelenwinkel: "Ik voel me vereerd dat ik hier bij heb mogen zijn."


* HOF: "Wat een uitmuntende organisatie. Ik heb werkelijk niets aan te merken."


* Een aantal Haagse creatieven:

"Ik heb het zo naar mijn zin gehad. In één woord 'GENOTEN'."

"Het was supercool om te doen, vol overgave met z'n allen er een te gekke dag van gemaakt leuke mensen ontmoet, helemaal goed"


* 'Vriend van Nieuwe Garde' Jan de Bes, BSG Functie- en Formatiemanagement

"Ik vind het een geweldig initiatief om op deze manier jonge creatieve ondernemers met elkaar in contact te brengen en samen te laten werken en gaarne bereid dit initiatief te ondersteunen!"


* Presentator Bas Nadorp: De energie & inspiratie die vrijkomt bij 8 uur vrijwillig overwerken is ongekend; ik voelde me niet eerder nog zo fris aan het einde van de rit. Count me in for next year!


*Presentatrice Majanka Frohlig: Powerfull, colorfull, inspirerend, flitsend, WAUW, creatief, motiverend, stimulerend en actief.

Goed dat er zoveel positieve en creatieve mensen zijn die elkaar willen ontmoeten om ervoor te zorgen dat er iets ontstaat dat wat oplevert! En dat alles geheel belangeloos voor alle goede doelen! YES!

Nieuwe Garde Den Haag is onderdeel van een landelijk netwerk waarin jonge creatieven vanuit verschillende disciplines met elkaar en het bedrijfsleven in contact kunnen komen. Door het organiseren van evenementen waarin interactie tussen de disciplines centraal staat, wil Nieuwe Garde Den Haag de creativiteit vergroten en de positie van de creatieve sector in Den Haag verbeteren en promoten.