Nederlandse Hartstichting

Nieuwe inzichten in de begeleiding van hartfalenpatiënten 5-4-2007
Begeleiding en voorlichting door een hartfalenverpleegkundige leiden niet altijd tot minder heropnames van hartfalenpatiënten. Wel kan vroegere signalering van klachten leiden tot snellere behandeling van de patiënt, zodat deze eerder naar huis kan. Dit blijkt uit de grootschalige COACH*-studie, uitgevoerd aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en ondersteund door de Nederlandse Hartstichting. De onderzoekers Tiny Jaarsma en Dirk-Jan van Veldhuisen maakten deze eerste onderzoeksresultaten bekend op het congres van de American College of Cardiology in New Orleans.

Elk ziekenhuis behoort volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg een hartfalenpoli te hebben. Tot nu toe werd aangenomen dat iedere patiënt met hartfalen veel baat zou hebben bij extra voorlichting en begeleiding door een hartfalenverpleegkundige op de hartfalenpoli. Uit eerdere, kleinere nationale en internationale onderzoeken bleek dat hierdoor het aantal heropnames voor hartfalen zou verminderen. Het grootschalige COACH-onderzoek bevestigt dit echter niet.

Kortere opname
De gepresenteerde onderzoeksresultaten laten zien dat hartfalenpatiënten die extra begeleiding en voorlichting krijgen niet per definitie allemaal minder vaak worden heropgenomen. Wel lijkt het erop dat deze patiënten minder snel overlijden. Er werd een (statistisch niet significante, maar) klinisch zeker relevante vermindering van 15% in sterfte gevonden bij hartfalenpatiënten die extra begeleiding en voorlichting kregen. Het lijkt erop dat hartfalenpatiënten die extra begeleiding en voorlichting krijgen wel vaker in het ziekenhuis worden opgenomen. De opnameduur van deze patiënten is echter korter dan patiënten die geen extra begeleiding en voorlichting ontvangen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de hartfalenverpleegkundige eerder signaleert dat de klachten van een patiënt verergeren. Dit onderzoek laat zien dat begeleiding niet altijd en voor iedere hartfalenpatiënt effectief is om heropnames te voorkomen.

Kwaliteit van leven
Naast deze eerste resultaten van het COACH-onderzoek komen binnenkort nog meer uitkomsten beschikbaar. Uit nadere analyses moet nog blijken of extra begeleiding en voorlichting ook een positief effect hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. De verzamelde onderzoeksdata kunnen in de toekomst bijdragen aan de discussie welke vorm van zorg het beste is voor welk type hartfalenpatiënt.

De COACH-studie volgde ruim 1.000 hartfalenpatiënten gedurende anderhalf jaar. Onderzocht werd of patiënten die extra voorlichting en begeleiding ontvangen van hartfalenverpleegkundigen langer leven en minder snel worden heropgenomen. De COACH-studie is de grootste studie naar de zorg voor hartfalenpatiënten ter wereld en liep van 2002 tot en met 2006. De Hartstichting financierde het COACH-onderzoek, waaraan 17 Nederlandse ziekenhuizen deelnamen.

* Coordinating study evaluating Outcomes of Advising and Counseling in Heart Failure