Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Thuisbeademing: wat kan er beter?

Op 28 maart kwamen in Soest enkele tientallen deskundigen bijeen om met elkaar te zoeken naar knelpunten in de thuisbeademing. De conferentie was een initiatief van de Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning (VSCA). Voorzitter van de conferentie was VSN-directeur Marcel Timmen.

Iris van Bennekom, Marcel Timmen, Henk van Vondel Een belangrijk thema was de stagnatie in de zorg voor mensen die gebruik maken van ademhalingsondersteuning. Verpleeghuizen hebben vaak geen bedden om deze mensen op te vangen, met als gevolg dat zij na het instellen van de beademing noodgedwongen langer in het ziekenhuis moeten blijven. Ook de doorstroming naar de eigen woning is problematisch, omdat de thuiszorg onvoldoende ondersteuning kan bieden. Bovendien hebben de Centra voor Thuisbeademing niet voldoende capaciteit om in de eerste weken na thuiskomst voldoende begeleiding te bieden. Een ander probleem is dat verpleeghuizen geen of te weinig plaatsen hebben voor jonge kinderen die beademd worden.

Oplossingen
Deze knelpunten komen voor een deel voort uit een tekort aan geld. Sommige knelpunten kunnen ook worden opgelost door de zorg anders te organiseren, bijvoorbeeld als per regio bepaalde verpleeghuizen zich specialiseren in de opvang van mensen met beademing. Behalve over deze knelpunten is er op de conferentie ook gesproken over uniformiteit van handelen (krijgt de patiënt overal dezelfde zorg), dagbesteding en het probleem met verschillende financieringsregelingen.

Sprekers
De inleidingen werden verzorgd door de voorzitter van de VSCA, de heer Van Vondel, de heer Wijkstra, hoofd van het Centrum voor Thuisbeademing in Groningen over de registratiegegevens van beademden in Nederland, de heer Van Buren, manager zorginnovatie bij Agis, over de rol van de zorgverzekeraar in het nieuwe zorgstelsel en mevrouw Van Bennekom, directeur van het NPCF, over de rol van de patiënt in dit geheel. Mevrouw Broekgaarden van de VSN/VSCA presenteerde de knelpunteninventarisatie en leidde de discussie in over de mogelijke oplossingen.

De werkconferentie was een initiatief van de VSCA, Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning. In deze vereniging werken patiëntenorganisaties en hulpverleners samen om de mogelijkheden van thuisbeademing optimaal te benutten. De conferentie werd onder anderen bezocht door artsen, verzekeraars, beleidsmakers en directies van zorginstellingen.
05 april 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400