Senternovem


Nieuws

05-04-2007 | Minister Cramer wil duurzame omgang met gebouwde omgeving

Minister Cramer (VROM) wil de komende jaren de 'verrommeling' van Nederland tegengaan. De aanleg van bedrijventerreinen, glastuinbouw en woningen van "nadere spelregels" voorzien. De strijd tegen de verrommeling is vastgelegd in het programma Mooi Nederland. Cramer wil, naast regulering van nieuwbouw, de kwaliteit van bestaande landschappen versterken. Dit moet gebeuren door meer rekening te houden met de gevolgen van klimaatverandering, meer duurzame woningbouw en "slimmer en zuiniger om te gaan met ruimte". Bijvoorbeeld, voordat nieuwe bedrijventerreinen tot ontwikkeling komen, moet eerst worden gekeken of oude bedrijverterreinen niet kunnen worden geherstructureerd. Het rijk moet een voorbeeld geven door de bedrijfsvoering te verduurzamen: duurzaam inkopen, energiebesparing, mobiliteitsbeleid werknemers, duurzaam bouwen, duurzame huisvesting en personeelsbeleid.

In de brief 'Prioriteiten Milieu en Ruimte' (download, 93 kB) van eind maart 2007 aan de Tweede Kamer presenteert zij haar plannen in acht punten. Enkele, die direct gevolg hebben voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving, zijn:

* Klimaat en energie: schoon en zuinig: Het streven is een energiebesparing van 2% per jaar, een verhoging van het aandeel duurzame energie tot 20% in 2020 en een reductie van de uitstoot van broeikasgassen van 30% in 2020 ten opzichte van 1990. Markten voor duurzame producten: Door een schone wijze van produceren en consumeren kan veel milieuwinst geboekt worden. Het creëren van markten voor duurzame producten is dan ook een belangrijk aangrijpingspunt voor een effectief milieubeleid. Deze producten zijn niet alleen goed voor het milieu maar bieden ook kansen voor nieuwe en innovatieve economische activiteiten. Het denken in duurzame productketens leidt tot meer innovatie en slimmere samenwerking tussen bedrijven in de keten. Ook zal het kabinet markten voor duurzame producten stimuleren via een nieuwe impuls aan de vergroening van het belastingstelsel. In het belastingplan 2008 zullen een aantal concrete vergroeningsmaatregelen worden opgenomen voor onder meer schone en zuinige auto's.

* Mooi Nederland: Het coalitieakkoord bevestigt de Nota Ruimte als uitgangspunt van beleid. Dat is van grote betekenis voor provincies, gemeenten en particulieren. De afgelopen jaren is in de politiek en samenleving ook duidelijk geworden dat het tweede lid van het motto van de Nota Ruimte, namelijk 'centraal wat moet', meer aandacht behoeft in verband met de verrommeling door nieuwe bedrijventerreinen en glastuinbouwcomplexen. De minister geeft onder meer prioriteit aan de verrommeling van het landschap, klimaatverandering en de ruimtelijke inrichting, bevorderen van kwaliteit en duurzaamheid van de woningbouw en verhoging van de woningbouwproductie, slimmer en zuiniger omgaan met de ruimte.
* Duurzame ontwikkeling: Dit is het vinden van een verantwoorde balans tussen drie aspecten: people, planet en profit (de drie P's). Naast verankering van duurzaamheid in het beleid is het streven ook de bedrijfsvoering van de overheid zelf te verduurzamen. Ik denk hierbij niet alleen aan duurzaam inkopen, maar bijvoorbeeld ook aan energiebesparing, mobiliteitsbeleid werknemers, duurzaam bouwen, duurzame huisvesting en het personeelsbeleid.