Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Apeldoorn - 18-jarige aangehouden na internet-oplichting  |
De politie heeft een onderzoek afgesloten, waarin een 18-jarige Apeldoorner verklaringen heeft afgelegd over een twintigtal door hem gepleegde oplichtingspraktijken.

De man wordt er onder andere van verdacht meerdere malen op de internetsite Marktplaats en Speurders advertenties te hebben geplaatst waarin hij voornamelijk mobiele telefoons te koop aanbood, terwijl hij die in werkelijkheid niet had. Nadat belangstellende kopers een overeengekomen geldbedrag hadden overgemaakt haalde hij zijn advertentie van de site af en liet niets meer van zich horen. Ook reageerde hij zelf op een internetadvertentie waarin een spelcomputer te koop werd gevraagd. Nadat ook hier een geldbedrag was overgemaakt liet hij niet meer van zich horen. Uit het onderzoek is voorts gebleken dat hij in Apeldoorn tweemaal een LCD-televisiescherm voor een aantrekkelijk bedrag zou leveren. Het geld werd verstrekt, maar het scherm niet geleverd. De man verklaarde voorts enkele diefstallen, waaronder een mobiele telefoon, die hij doorverkocht.

Ook is gebleken, dat de verdachte abonnementen voor mobiele telefoons afsloot en de gratis verstrekte toestellen onmiddellijk doorverkocht. Door de afgesloten abonnementen is hij betalingsverplichtingen aangegaan, die gedurende het contract blijven doorlopen.

De politie waarschuwt voor oplichting via internet en heeft de volgende tips voor veilig zaken doen via internet.

o Maak gebruik van beveiligde betalingssystemen zoals deze worden aangeboden op de veilingsites. o Maak afspraken over de overdracht van te leveren goederen en betaal pas bij aflevering. o Maak gebruik van internetsites waar kopers en verkopers zich moeten registreren. Hierdoor is het achteraf mogelijk om de daders (kwaadwillenden) te achterhalen. o Handel bij advertentiesites zonder persoonsregistratie de koop en verkoop in persoon af (gelijk oversteken) o Maak nooit zomaar grote bedragen over naar een bankrekeningnummer.


---


---


---

---- --