Gemeente Zandvoort


Jongeren tevreden over gezondheid - maar leven vaak ongezond

(05 april 2007)

Veel jongeren in de regio Kennemerland drinken te veel en vrijen onveilig, maar realiseren zich niet dat ze met hun gedrag risico's lopen. Deze en vele andere uitkomsten zijn te vinden in de 10 gemeentelijke rapportages over het zogenaamde 'Emovo-onderzoek'.

Gezondheidsbeleid
In deze rapportages heeft de GGD Kennemerland voor elke gemeente de resultaten beschreven van een uitgebreide enquête naar gezondheid, welzijn en leefstijl, die is ingevuld door meer dan 6200 middelbare scholieren in de regio. De rapportages zijn op 5 april aan de Portefeuillehouders Gezondheid van de regiogemeenten overhandigd. De gegevens in deze rapportages kunnen door gemeenten en instellingen in de regio worden gebruikt voor onder meer het onderbouwen van het (lokaal) gezondheidsbeleid.

Gezondheidsprofielen
De gegevens van de Emovo-rapporten zijn ook gebruikt bij het opstellen van gemeentelijke gezondheidprofielen. Een gezondheidsprofiel is een samenvattend overzicht van de gezondheidstoestand en de gezondheidsproblemen bij de bevolking in een gemeente. Het is gebaseerd op landelijke en regionale rapporten en beschikbare lokale gezondheidsgegevens. De profielen zijn bedoeld als ondersteuning voor de gemeenten bij de formulering van de vierjaarlijkse nota 'gemeentelijk gezondheidsbeleid' en bevatten daarom ook aanbevelingen. De GGD heeft voor elke gemeente in de regio (m.u.v. Haarlem) zo'n gezondheidsprofiel gemaakt.

Emovo
In de periode oktober 2005-januari 2006 heeft de GGD een elektronische enquête uitgevoerd onder leerlingen in de tweede en vierde klas van het reguliere voortgezet onderwijs in Kennemerland (Emovo: elektronische monitor en voorlichting). De meeste scholen hebben aan het onderzoek meegedaan. De GGD heeft het onderzoek uitgevoerd samen met 5 andere GGD'en in Noord-Holland. In Noord-Holland deden ruim 23.000 leerlingen aan het onderzoek mee. De leerlingen vulden tijdens een lesuur een elektronische vragenlijst in. De vragen gingen over onder meer gezondheid, thuissituatie, leefstijl en vrije tijd. Na invulling van de vragenlijst konden de leerlingen een persoonlijk voorlichtingsadvies ophalen via internet. In Kennemerland heeft bijna de helft van de leerlingen dat gedaan.

Opvallende resultaten
Een groot deel van de jongeren in Kennemerland is tevreden over de eigen gezondheid, maar de leefstijl is niet altijd even gezond. Met een deel van de jongeren gaat het minder goed. Zo ervaart 9% zijn gezondheid als matig of slecht en heeft 17% een ongunstige score wat betreft psychische gezondheid.

Veertien procent van de ondervraagde jongeren is een regelmatige roker. In de maand voorafgaande aan het onderzoek heeft 11% hasj of wiet gebruikt, heeft ruim een derde minstens één keer overmatig alcohol gedronken (minimaal vijf alcoholische drankjes per gelegenheid) en is ruim een kwart aangeschoten of dronken geweest. In totaal denkt meer dan driekwart van de overmatige drinkers (78%) van zichzelf dat hij/zij niet teveel drinkt.

Van de Emovo-deelnemers in Kennemerland heeft 16% wel eens geslachtsgemeenschap gehad, bijna de helft van hen heeft daarbij niet altijd een condoom gebruikt. Van de jongeren die niet altijd een condoom gebruiken is de overgrote meerderheid (80%) zich niet bewust van het risico dat ze daardoor loopt op seksueel overdraagbare aandoeningen.

Relatief veel jongeren (20%) ontbijten niet iedere schooldag en ruim driekwart (78%) voldoet niet aan de Nederlandse Norm voor Bewegen, die dagelijks één uur matig intensieve lichamelijke activiteit voorschrijft.

Risicogroepen
Veel uitkomsten van het Emovo-onderzoek zijn niet gelijk verdeeld over de verschillende groepen die in het onderzoek zijn onderscheiden. Zo scoren voor relatief veel onderzochte onderwerpen leerlingen van het vmbo ongunstiger dan leerlingen van het havo/vwo, en scoren jongeren uit een eenoudergezin ongunstiger dan jongeren uit een gezin met twee ouders.

Enkele overige resultaten

Psychische gezondheid: Bijna één op de vijf jongeren (19%) heeft een probleem waaraan hij/zij dag en nacht denkt, bijna één op de tien (9%) wordt regelmatig gepest en 17% heeft in het jaar voorafgaande aan het onderzoek er wel eens serieus over gedacht een einde aan het leven te maken.

Genotmiddelengebruik: van de tweedeklassers rookt 8% minimaal eens per week, heeft 23% in de maand vóór het onderzoek overmatig alcohol gebruikt, is 12% in die periode aangeschoten of dronken geweest en heeft 5% hasj of wiet gebruikt. Onder de vierdeklassers rookt 21% minimaal eens per week, heeft 53% in de maand vóór het onderzoek overmatig alcohol gebruikt, is 42% in die periode aangeschoten of dronken geweest en heeft 17% hasj of wiet gebruikt.

Vrije tijd: veel jongeren besteden een groot deel van hun vrije tijd achter de computer. Een kwart is geen lid van een club of vereniging.

Zelf lezen
Vanaf donderdag 5 april zijn de Emovo-rapporten én de gezondheidsprofielen op de website van de HDK te vinden. www.HDK.nl