Gemeente Zandvoort


Tim mag op z'n segway door Zandvoort rijden

(05 april 2007)

Goed nieuws voor de Zandvoorter Tim Besselink. Een kleine groep gehandicapten mag de segway blijven gebruiken tot het onderzoek naar de veiligheid van het voertuig op de openbare weg is afgerond. Dit heeft minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat toegezegd in de Tweede Kamer.

Geen zorgen
Dat betekent in concreto dat de kleine Tim op zijn Segway door Zandvoort mag rijden, zonder dat hij (en zijn ouders) zich zorgen hoeven te maken over een bekeuring. Een paar jaar geleden heeft Gemeente Zandvoort een segway voor de minder-valide Tim geregeld. Het was hét middel waarmee hij zich het allerbeste verplaatsen kon. Onder de toen geldende regels mocht hij er mee rondrijden. Gemeente Zandvoort en de familie Besselink waren verbaasd dat per 1 januari jl. de regels waren gewijzigd en het ineens verboden was om met de segway op de openbare weg te rijden.

Europa
Een segway is een elektrisch aangedreven voertuigje. Het mag niet op de openbare weg omdat het niet beschikt over de verplichte Europese typegoedkeuring. Het onderzoek naar de veiligheid van de segway wordt gedaan omdat bij onder andere gehandicapten de wens leeft het voertuig op de openbare weg te kunnen gebruiken. Het onderzoek duurt naar verwachting tot september.

Telegraaf
De zaak kwam aan het rollen nadat Tim's vader contact zocht met de Telegraaf, die er een artikel aan besteedde. Wethouder Tates tipte de Haagse VVD-fractie die er vragen over stelde aan de minister - met resultaat. Het voertuig wordt nu tijdelijk toegestaan als gehandicaptenvoertuig voor een beperkte groep gehandicapten. Het gaat dan om hart- en longpatiënten die fysiek in staat worden geacht de Segway te kunnen beheersen. Ze moeten zich met de segway houden aan de verkeersregels die gelden voor voetgangers en mogen niet sneller dan zes kilometer per uur gaan. Ook moet het voertuig WA-verzekerd zijn.