AutoRai

Mazda MX-5 Club bestaat 15 jaar

(4/5/2007)
De Mazda MX-5 Club, één van de grootste verenigingen van enthousiaste MX-5 en Miata eigenaren in Europa, bestaat deze maand 15 jaar. Om dit jubileum te vieren organiseert de club een speciaal weekend voor haar leden, waarvan de start zal plaatsvinden op 14 april a.s. bij de importeur van Mazda in Den Haag, Auto Palace - de Binckhorst BV.

Daar zullen naar verwachting meer dan 100 MX-5ân aan deelnemen. Het 15-jarig jubileum van de club gaat gepaard met ijzersterke verkoopcijfers van de populaire Mazda MX-5 in het eerste kwartaal van dit jaar: 35% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

In de eerste drie maanden van 2007 werden totaal 62 Mazda MX-5ân verkocht, waarmee dit model de best verkochte roadster van dit jaar in Nederland is, een ongekend succes voor de derde generatie van de Mazda MX-5.

Mazda MX-5 Club 15 jaar
De Mazda MX-5 Club Nederland werd begin 1992 opgericht. Inmiddels is deze uiterst actieve club met ongeveer 1800 leden één van de grootste verenigingen van enthousiaste MX-5 en Miata eigenaren in Europa. Leden kunnen ieder jaar aan zo'n 20 recreatieve evenementen in binnen- en buitenland deelnemen. Door het sterk afwisselend karakter bieden deze activiteiten voor elk wat wils. Ieder kwartaal wordt een fraai clubmagazine uitgebracht. Dit dikke en informatieve blad heeft een oplage van 2100 stuks en staat boordevol relevant nieuws over en rond de Mazda MX-5, zoals foto's, reisverslagen, advertenties van aanbieders, speciale MX-5 items, de nodige nuttige technische tips en andere wetenswaardigheden. De hoge toegevoegde waarde van het lidmaatschap blijkt verder uit het speciale ledengedeelte van de site, waar door middel van een forum allerlei informatie uitgewisseld kan worden. Ook biedt de club diverse ledenvoordelen, zoals een clubverzekering, kortingen en technische ondersteuning bij problemen.

Het 15-jarig jubileum wordt gevierd in en rond de âHeerlickheijd van Ermeloâ op 14 en 15 april a.s. De start van de jubileumrit vindt plaats in Den Haag aan de Binckhorstlaan 312-334 bij Auto Palace - de Binckhorst BV. Daar worden meer dan 100 MX-5ân verwacht. De ontvangst is om 11.00 uur en de start van de eerste rit om 11.30 uur.

Beste verkochte roadster aller tijden
In 1989 heeft Mazda met de introductie van de MX-5 (Miata in Amerika en Japan) de revival van de roadster echt op gang gebracht. De reden dat de Mazda MX-5 thans zo succesvol is, ligt in de unieke combinatie van een klassiek maar toch modern roadster-design, inzichtelijke functionaliteit en onovertroffen rijeigenschappen en prestaties.

Deze basisformule is in de loop der jaren niet veranderd, omdat dit zorgt voor een vertrouwde rijervaring waarbij de rijder zich zowel fysiek als emotioneel één voelt met de auto. De MX-5 is een mooi voorbeeld van de innovatiedrang van Mazda en de kennis op het gebied van automobielconstructie.

Het model, dat oorspronkelijk slechts was bedoeld om een bepaalde niche in de markt te vullen, werd de bestverkochte roadster aller tijden. Dit leverde de MX-5 zelfs een vermelding in het Guinness Book of World Records op toen de lichtgewicht open tweezitter pur sang op dat moment het 531.890^e exemplaar bereikte. Binnen de eerste tien jaar, van 1989 tot 1999, werden er meer dan een half miljoen gebouwd. Tegen het eind van 2003 hadden bijna 677.000 Mazda MX-5ân ervoor gezorgd dat rijden voor velen weer een plezierige aangelegenheid was geworden. Op 5 maart 2004 rolde in de Ujina 1 fabriek, vlakbij het hoofdkantoor van de Mazda Motor Corporation in Hiroshima, de 700.000^e Mazda MX-5 van de band. Deze mijlpaal werd bereikt precies 14 jaar en 11 maanden na de start van de productie van de MX-5 in april 1989. Op 30 januari werd het 800.000^e exemplaar geproduceerd, 17 jaar en 9 maanden na de start van de productie.

De huidige derde generatie van de Mazda MX-5 werd geïntroduceerd in augustus 2005. Het model kent uitstekende rijeigenschappen dankzij onder andere zijn lage gewicht, wat bereikt is door uiterst precieze gewichtsverminderingen en een zeer gunstige gewichtsverdeling, onder meer door de motor 13,5 cm naar achteren te verplaatsen, in combinatie met de laatste voorzieningen op het gebied van veiligheid en milieueisen.

In augustus 2006 werd de compleet nieuwe Mazda MX-5 Roadster Coupé aan de modellenreeks toegevoegd, een MX-5 met een elektrisch bediende kunststof hardtop. Het ingenieuze elektrische vouwdak is zo geconstrueerd dat er geen kofferruimte verloren gaat en is met een tijd van 12 seconden de snelst te openen (en te sluiten) elektrisch bedienbare kap in een productieauto. Tot op dit moment heeft de derde generatie van de Mazda MX-5 alom bewondering geoogst en inmiddels meer dan 40 internationale awards gewonnen, waaronder de titel âAuto van het Jaar 2005-2006â in Japan.

Mazda MX-5 Luxury Edition
Deze maand staat er een bijzondere uitvoering van de MX-5 Roadster bij de Mazda-dealer: de MX-5 Luxury Edition. Dit actiemodel is gebaseerd op de Touring-uitvoering voorzien van de 1.8 liter benzinemotor en heeft als extra onder meer lederen stoelbekleding, stoelverwarming, mica lak, automatische airconditioning, mistlampen vóór en chromen accenten rond koplampen, richtingaanwijzers, luchtinlaten, ventilatieroosters, roll bar, instrumentenpaneel en handgrepen. Consumentenprijs voor dit model is ⬠31.995,-, ofwel een meerprijs t.o.v. de 1.8 Touring van ⬠1.115,- en een klantvoordeel van maar liefst ⬠2.485,-.