Stichting Bouw Research

Tweedaagse cursus 'Bouwtechnisch Ontwerpen'

SBR wil kloof tussen opleiding en praktijk dichten

In mei organiseert SBR een tweedaagse cursus 'Bouwtechnisch Ontwerpen'. Doel is om de kennis van bouwkundig detailleren bij bouwkundig tekenaars, werkvoorbereiders en toezichthouders op een hoger niveau te brengen. De kennisoverdracht via opleidingen lijkt onvoldoende aan te sluiten bij de wensen in de markt. De cursus wordt gegeven in de vorm van een workshop.

De kennis over bouwkundig detailleren blijkt geen gelijke tred te houden met de toenemende eisen aan bouwkundige kwaliteit. Afgestudeerde bouwkundigen blijken de vakkennis en de vaardigheden op dit gebied vaak onvoldoende in de vingers te hebben. "Er vindt een verschuiving plaats in kennis", constateert Tom Oudijk, projectleider bij INBO Architecten. Samen met drs. ing. Harry Nieman van Adviesburo Nieman treedt hij als docent op. "Opleidingen worden steeds meer allround. Dat gaat ten koste van de vindingrijkheid om bouwtechnisch te ontwerpen."

Kennis van bouwtechnisch detailleren is belangrijk, omdat bouwkundige details voor een groot deel de kwaliteit op de werkvloer bepalen. Tijdens de tweedaagse cursus wordt uitgebreid stilgestaan bij de vele aspecten van bouwkundig detailleren: kennis van constructies, maatvoering, materialen, bouwfysica, regelgeving, architectuur en uitvoering op de bouwplaats. In de vorm van een stappenplan leren cursisten om betere bouwkundige details te ontwerpen.

Ook in-company
De cursus richt zich op beginnende bouwkundig tekenaars, werkvoorbereiders en toezichthouders. De cursus wordt gegeven in Utrecht op 8 en 15 mei. Deelnemers betalen voor twee dagen ¤ 895,- excl. btw. Overigens biedt SBR de cursus ook in-company aan. Bel voor meer informatie 010 206 59 59 en vraag naar Bram van der Valk of Marieke Olsthoorn. U kunt zich inschrijven op www.sbr.nl. Kijk in de agenda voor de cursus van 8 en 15 mei.