Gemoederen bij douaneacties lopen hoog op


05.04.2007 / 14:53 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Abvakabo fnv

Abvakabo fnv

De stiptheidsacties van de douane in Rotterdam leiden tot lange files voor de ECT terminals. Omdat de vrachtwagens tot op de snelweg stilstonden is de actie bij de ECT Home terminal gistermiddag aangepast op advies van de KLPD. De stiptheidsacties gaan echter gewoon door. Naar schatting lopen dagelijks twee tot drieduizend vrachtwagenchauffeurs en schippers uren vertraging op als gevolg van de acties. De bonden roepen de minister op om snel met een opening te komen. Zonder een beter bod zijn verdere acties onvermijdbaar en zijn transporteurs, belastingbetalers, gevangenen en anderen de dupe van de onwrikbaarheid van de minister. Aan het eind van de middag zitten de bonden bij de minister om tafel voor een informele verkenning. Dat er gepraat wordt betekent niet dat er ook weer onderhandeld wordt. Daarvoor moet de minister eerst een opening bieden die iets doet aan de vele procenten achterstand die rijksambtenaren - ook volgens haar eigen trendnota!- hebben opgelopen.

De gemoederen in Rotterdam lopen intussen hoog op. Vrachtwagenchauffeurs en schippers hebben het gevoel dat zij de dupe zijn van een conflict dat hen niet aangaat. Maar ook het geduld van douaniers en andere rijksambtenaren is tot het uiterste beproefd; na wekenlang actievoeren voor een rechtvaardige CAO komt de minister niet in beweging. De mogelijkheden om het publiek te ontzien zijn zo langzamerhand uitgeput. De bereidheid om zwaardere acties in te zetten is groot. Dat geldt ook voor andere sectoren, zoals de belastingdienst.

Uit de trendnota van het ministerie van BZK blijkt dat rijksambtenaren een inkomensachterstand hebben.Veel ambtenaren zijn verbitterd dat na jarenlange loonmatiging met de belofte 'na het zuur komt het zoet', nu zo'n mager bod op tafel ligt. De hoop is dat er deze week nog een opening komt tijdens gesprekken met de minister. Anders zullen zwaardere acties volgen, die grotere consequenties hebben.

Abvakabo fnv, CNV Publieke Zaak. CMHF en het Ambtenarencentrum voeren al weken actie voor een betere cao. Dat rijksambtenaren in actie komen is bijzonder; in 1983 werd voor het laatst massaal gestaakt. Op 13 februari van dit jaar stonden 13000 rijksambtenaren op het Malieveld.