Interim-bestuur SIBA vindt de Esprit Scholengroep bereid tot onderzoek naar bestuurlijke overdracht

Amsterdam, 5 april 2007 - Het interim-bestuur van de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (SIBA) heeft het College van Bestuur van de Onderwijsstichting Esprit in Amsterdam bereid gevonden onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een bestuurlijke overdracht van de basisscholen At Taqwa en de El Faroeq Omar van de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (SIBA).

De Onderwijsstichting Esprit heeft zich hiertoe bereid verklaard omdat zij het maatschappelijk en onderwijskundig wenselijk acht dat de continuïteit van beide scholen gewaarborgd wordt, met name om hiermee te voorkomen dat de ruim 550 leerlingen verspreid worden over andere basisscholen in Amsterdam. Daarnaast acht zij bestuurlijke overdracht een reële optie gelet op haar bestaande leerlingenpopulatie. Een groot deel van de leerlingen van de bij de Onderwijsstichting Esprit aangesloten scholen voor voortgezet onderwijs heeft een islamitische achtergrond.

Snelheid geboden
De eerste fase van het onderzoek dient half mei te zijn afgerond. Vervolgens wordt bezien of en onder welke voorwaarden kan worden toegewerkt naar een overdracht aan het bestuur van de Onderwijsstichting Esprit. De SIBA en Esprit achten de kwaliteit van het onderwijs en de borging van de identiteit van de scholen daarbij van groot belang. Dit wordt dan ook in het onderzoek meegenomen, naast onder meer de juridische, financiële en personele aspecten van een mogelijke overdracht.
Snelheid is geboden gelet op de start van het nieuwe schooljaar per 1 augustus aanstaande. Het interim-bestuur ziet in de toezegging van de Onderwijsstichting Esprit een belangrijke eerste stap op weg naar de beoogde borging van de continuïteit van haar beide basisscholen in Amsterdam.

Het Ministerie van OC&W en DMO gemeente Amsterdam ondersteunen het proces dat de SIBA nu met de Esprit Scholengroep heeft ingezet.

===