Gemeente Hoorn


Vijf modellen voor raadsdiscussie Oostereiland

5 april 2007 - Op 18 april spreekt de gemeenteraad in commissieverband over het Oostereiland. De raad wordt gevraagd uitspraken te doen over een nadere invulling van de gewenste functies. Die uitspraken zijn het uitgangspunt voor een gericht haalbaarheidsonderzoek.

De discussie vindt plaats aan de hand van vijf modellen. B en W vragen de raad daaruit een of twee modellen te kiezen voor het haalbaarheidsonderzoek.

Oostereiland

Alle vijf de modellen passen in het zogenoemde historische scenario. Dit scenario gaat uit van herbestemming van de bestaande gebouwen, met uitzondering van een deel van de oostelijke vleugel rond de binnenplaats. Dit deel van de bestaande bebouwing heeft weinig historische waarde. De gedachte is dat hier vervangende nieuwbouw komt met ruimte voor 18 woningen. In alle vijf de rekenmodellen is bovendien rekening gehouden met de bouw van een nieuw paviljoen op de zuidpunt van het eiland. Als gekozen wordt voor de functies in de vijf modellen waarover de raad spreekt, kan waarschijnlijk worden volstaan met één (verbrede) toegang naar het eiland, rekening houdend met brandveiligheidseisen.

Vragen De belangrijkste vragen die de raad moet beantwoorden zijn: * Hoeveel vierkante meter is gewenst voor culturele functies? Er is ruimte voor maximaal 6.745 vierkante meter culturele en/of cultureel gerelateerde functies. Ter vergelijking: Het Westfries Museum en het Affichemuseum hebben nu respectievelijk 1.100 en 800 vierkante meter tot hun beschikking. * Hoeveel aantal vierkante meters is gewenst voor cultureel gerelateerde functies? Daarbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld kantoorruimte of verkoopruimte voor creatieve beroepen. * Van welke huurprijzen moet voor de berekening van de opbrengsten worden uitgegaan. Moeten dat de huidige lage huurprijzen zijn die in Hoorn gelden, of moeten dat markthuren zijn. Met andere woorden, wil de gemeenteraad verkapt subsidiëren of is de raad bereid bij markthuren wellicht aanvullende subsidies te verstrekken. * Moeten er 18 of 40 woningen komen? * Moet het Oostereiland autovrij of autoluw worden en hoe moet er dan worden geparkeerd? Als het eiland autovrij wordt, mogen er alleen autos komen voor bevoorrading en autos van de hulpdiensten. Er zijn dan ook geen parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers. Dat scheelt aanlegkosten, maar ook (huur) opbrengsten. Als de gemeenteraad kiest voor autoluw, zullen alleen bewoners en bezoekers op het eiland mogen parkeren. Het aantal benodigde parkeerplaatsen loopt uiteen van 94 tot 128. In dat geval is de vraag of er op straat (maaiveld) of overdekt (gebouwd) moet worden geparkeerd.

Op 18 april bespreekt de gemeenteraad deze vragen in commissieverband. Op dinsdag 8 mei neemt de gemeenteraad een besluit. Direct daarna kan de opdracht worden gegeven voor een gericht haalbaarheidsonderzoek. Dit duurt naar verwachting ongeveer drie maanden. Ondertussen start de gemeente de onderhandelingen het de dienst Domeinen, de huidige eigenaar, over aankoop door de gemeente.