Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Nieuwsbrief

Uit De Baarsjes,

Donderdag 5 april 2007

| | |

In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor:
Jaarrekening 2006: 2 miljoen in de plus
De Baarsjes komt met Actieprogramma Veiligheid
Stadsdeel krijgt tóch geld uit Den Haag
Officiële opening Afval Service West
Uit de stadsdeelraad: commissie praat over verkeer- en vervoersplan

Jaarrekening 2006: twee miljoen in de plus
Stadsdeel De Baarsjes heeft in 2006 ruim twee miljoen euro minder uitgegeven dan begroot, zo blijkt uit de Jaarrekening 2006. Het Dagelijks Bestuur heeft succesvol meer (Europese) gelden binnengehaald dan verwacht. Bovendien is door zorgvuldige calculatie minder uitgegeven aan grotere projecten in het stadsdeel. Met Het Sieraad, de natuurspeeltuin Plan West en Sportplaza Mercator ziet De Baarsjes er weer beter uit, vindt het Dagelijks Bestuur. Ook is met het Masterplan Kunst en het Handboek Inrichting Openbare ruimte de basis gelegd voor een fraaiere openbare ruimte. Door gerichte inzet van de milieupolitie is de vervuiling rond containers afgenomen. En het is veiliger geworden in De Baarsjes. Het blowverbod heeft goed gewerkt. Twee van de drie overlastgevende jongerengroepen zijn verdwenen. Ongewenste horeca wordt door extra horecacontroles aangepakt. Het jaar 2006 stond in het teken van de verkiezingen voor de gemeenteraad en de stadsdeelraad, het afscheid van de oude raad en de installatie van een nieuwe raad. Tevens sloten de PvdA en de VVD een nieuw Programakkoord 2006 -2010 af, getiteld 'Kansen bieden, kansen pakken!'. Op basis van dat akkoord trad een nieuw Dagelijks Bestuur aan. In het Programakkoord richt het Dagelijks Bestuur zich met name ook op de nieuwe generatie. Zo is en wordt er veel geïnvesteerd in het onderwijs. Met 'Kansen voor Kinderen' wil het Dagelijks Bestuur ook de komende jaren blijvend investeren in de jeugd. Zodat ook de nieuwe generatie meedoet. De Jaarrekening 2006 wordt 29 mei besproken en vastgesteld in de stadsdeelraad. Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.
Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

A-flap
De Baarsjes komt met Actieprogramma Veiligheid
De veiligheid in stadsdeel De Baarsjes is in 2006 verder toegenomen, zo laten de cijfers zien in de Regionale Veiligheidsrapportage 2006. Het Dagelijks Bestuur wil echter dat het objectieve veiligheidscijfer nóg verder daalt: van 75 in 2006 naar 70 in 2010. Dat staat in Actieprogramma Veiligheid, waarin het Dagelijks Bestuur alle activiteiten die het stadsdeel op veiligheidsgebied onderneemt op een rij zet. 'De Baarsjes moet een stadsdeel zijn waar iedereen zich veilig voelt en waar het veilig is', zegt portefeuillehouder Arco Verburg. 'We willen alert zijn en op zaken inspringen wanneer dat nodig is. We moeten voorkomen dat er ongelukken gebeuren, dat er situaties van huiselijk geweld ontstaan of verder uit de hand lopen en we moeten de overlast van groepen jongeren op straat in de kiem smoren.' Het Actieprogramma Veiligheid staat 17 april ter informatieve bespreking op de agenda van de raadscommissie Wonen. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

De Baarsjes: geld voor wijkaanpak
Stadsdeel De Baarsjes krijgt waarschijnlijk tóch geld van minister Ella Vogelaar. Vorige week maakte de minister een lijst bekend met 40 wijken in ons land waar zij tussen nu en 2011 extra geld wil uitgeven aan het wegwerken van achterstanden. De Baarsjes wordt in die lijst niet bij name genoemd, maar de eigenlijke verdeling vindt plaats op postcode-indeling. Op de Postjebuurt na, valt het stadsdeel binnen die indeling. Portefeuillehouder Ab Cherribi is blij met het nieuws: 'Dit betekent dat we nog meer kunnen doen in De Baarsjes en verder kunnen werken aan een stadsdeel waar mensen graag wonen, werken en leven.' Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Uitnodiging
Stadsdeelwethouders openen Afvalservice West
Het nieuwe onderkomen van Afvalservice West (ASW) is af. Woensdag 11 april wordt het gebouw aan de Nieuw-Zeelandweg 45-46 officieel geopend door de portefeuillehouders Stadsdeelwerken van de samenwerkende stadsdelen. ASW is opgericht door de westelijke stadsdelen De Baarsjes, Oud-West, Bos en Lommer en Geuzenveld-Slotermeer. Het nieuwe gebouw, tegenover het Afval Energie Bedrijf in Westpoort, is het onderkomen van de garage, de parkeerwerf, het kantoor, de kleedruimtes en de kantine van ASW. Van hieruit wordt sinds 1 maart het afval in de vier samenwerkende stadsdelen opgehaald. Met het samenwerkingsverband willen de stadsdelen door vergroting van de efficiency de kosten voor het inzamelen van huisvuil terugbrengen. Het personeel van de huisvuilinzameling van de vier stadsdelen is overgegaan naar de stichting ASW. Programma: vanaf 14.00 uur rondleidingen door het gebouw door ASW-directeur Henk Spit, om 15.00 uur is de officiële opening met o.a. stadsdeelwethouders Ab Cherribi (De Baarsjes), Werner Toonk (Oud-West), Ger Timmer (Bos & Lommer) en Tys de Ruiter (Geuzenveld-Slotermeer). Na de opening is er tot 18.00 uur een borrel voor bezoekers en personeel. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Energietips voor woningbezitters
Het CO2-Servicepunt van de provincie Noord-Holland is deze maand samen met stadsdeel De Baarsjes de campagne BespaarDaar gestart. Alle woningbezitters in De Baarsjes hebben een folder ontvangen met energietips. Op www.bespaardaar.nl kunnen zij een energiescan invullen, die binnen vijf minuten aangeeft welke maatregelen de woning energiezuiniger kunnen maken. Op de site zijn er per energiemaatregel concrete adviezen en informatie. Het gaat daarbij om zowel investeringsmaatregelen als gedragsmaatregelen. Bij investeringsmaatregelen gaat het bijvoorbeeld om dak-en vloerisolatie of over het plaatsen van een zonneboiler bij de cv-ketel. Een gedragsmaatregel is bijvoorbeeld het regelmatig ventileren van het huis. Ook kan op de site direct een offerte worden aangevraagd bij bedrijven die de maatregelen kunnen uitvoeren. Met energiebesparende maatregelen kan tot wel 800 euro per jaar bespaard worden. De campagne duurt in elk geval tot het eind 2007. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Uitnodiging
Denktank Sociale Cohesie houdt Open Salon
De Denktank Sociale Cohesie De Baarsjes houdt een 'Open Salon' op 11 april . Alle bewoners van de Baarsjes zijn uitgenodigd om onder het genot van een drankje kennis te komen maken met de leden van de Denktank (vanaf 20.30 uur in Art Centre, Witte de Withstraat 128). De Denktank Sociale Cohesie bestaat uit bewoners van De Baarsjes en is opgericht op initiatief van het stadsdeel en het Platform Amsterdam Samen. De Denktank zoekt naar manieren waarop de onderlinge contacten tussen bewoners kunnen worden versterkt. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Snelle start met Werkvirus
De begeleiding van jongeren naar werk is een proces met valkuilen, uitdagingen en mogelijkheden. Vooral de mogelijkheden zijn enorm divers. Om inzicht te krijgen in de vele projecten die hiervoor beschikbaar zijn hebben de betrokken organisaties de handen ineen geslagen. Trajectbegeleiders, sociale activeringspartners, jongerenwerkers en het stadsdeel werken samen in het project Werkvirus. Deze partners hebben nu het boek Werkvirus uitgegeven. Hierin staan 100 projecten beschreven die ingezet kunnen worden om jongeren aan de slag te krijgen. De projecten variëren van verslavingszorg, terug naar school projecten tot het aanleren van werknemersvaardigheden. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Herinnering
Compokids 2007: muzikale battle van Baarsjes-kinderen Aslan Muziekcentrum organiseert ook dit jaar een muzikale battle voor kinderen uit stadsdeel De Baarsjes. Op woensdag 11 april laten 236 kinderen (uit 12 groepen van 9 basisscholen) op het podium van De Meervaart hun zelfgeschreven liedjes horen. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg verricht om 15.00 uur de opening. Wethouder Carolien Gehrels reikt de beker uit. De presentatie van de battle is in handen van rapper Raymzter.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Trommelende paashazen
Paashazen verrassen zaterdag 7 april het winkelpubliek in de Jan Evertsenstraat en rond het Mercatorplein. Ze delen paaseieren uit, blazen op de fluit en slaan op de trommel en houden anderszins met het paashazenorkest de stemming er goed in. Zondag en maandag is het aansluitend feest op het Mercatorplein. De jaarlijkse paasbraderie biedt plezier voor iedereen. De kinderen kunnen bijvoorbeeld samen met de paashaas een groot schildersdoek beschilderen. Bezoekers kunnen 1,5 uur gratis parkeren in de parkeergarage onder het Mercatorplein. Meer informatie op: www.beheermercator.org en www.berlagepassage.nl.

Uit de stadsdeelraad

Raadscommissie praat over het verkeer- en vervoersplan De Baarsjes De raadscommissie Stadsdeelwerken praat dinsdag 10 april over het verkeer- en vervoersplan van de Baarsjes. De maatregelen in het plan moeten zorgen voor een verhoging van de verkeersveiligheid en een verbetering van de luchtkwaliteit in het stadsdeel. Ook verbetering van de bereikbaarheid van winkels en maatschappelijke organisaties en vermindering van de parkeerdruk in het stadsdeel zijn onderwerpen die in het plan aan de orde komen. De raadscommissie Stadsdeelwerken vergadert op dinsdag 10 april vanaf 20.00 uur in de raadzaal van het stadsdeelkantoor. Insprekers kunnen zich vooraf melden via griffie@baarsjes.amsterdam.nl of via 020 589 2432.

Agenda

|April     |                                           |              |
|Dag & tijd|Wat is er te doen                          |Waar          |
|          |Sportbuurtwerk De Baarsjes organiseert     |              |
|          |sportactiviteiten voor de jeugd. Lees meer |              |
|          |op www.baarsjes.amsterdam.nl               |              |
|          |                                           |              |
|Donderdag |Creatieven in het Ondernemershuis          |Ondernemershui|
|5 april   |Lees meer op www.baarsjes.amsterdam.nl.    |s West        |
|17-19 uur |                                           |              |
|          |                                           |              |
|          |                                           |              |
|Donderdag |Buurtoverleg Chassébuurt                   |Buurtcentrum  |
|5 april   |Lees verder op www.baarsjes.amsterdam.nl.  |Chassé        |
|19.30 uur |                                           |Chasséstraat  |
|          |                                           |91            |
|          |                                           |              |
|6 apr - 29|Tentoonstelling Bandeloos van Jan Tervoort.|MLB           |
|april     |                                           |Witte de      |
|12-17 uur |Opening vr 6 apr, 17-20 uur.  Meer info:   |Withstraat 32A|
|          |www.jantervoort.nl, m.boel@planet.nl.      |              |
|          |                                           |              |
|8-9 april |Paasbraderie                               |Mercatorplein |
|          |Organisatie: Midland.                      |              |
|10-17 uur |                                           |              |
|          |                                           |              |
|          |                                           |              |
|t/m 8     |Film: Il vangelo secondo Matteo            |FoamLab       |
|april     |Over Jezus m.b.v. tekst uit het Matteus    |Witte de      |
|20.30-22.4|evangelie. Meer info: http://fo.am.        |Withstraat 122|
|7 uur     |                                           |              |
|          |                                           |              |
|Woensdag  |CompoKids 2007: muzikale battle            |De Meervaart  |
|11 april  |236 kinderen laten op het podium van De    |Meer en Vaart |
|15 uur    |Meervaart hun zelfgeschreven liedjes horen.|300           |
|          |                                           |              |
|          |                                           |              |
|Dinsdag 10|Vergadering Commissie Stadsdeelwerken      |Stadsdeelkanto|
|april     |                                           |or Baarsjesweg|
|          |                                           |224           |
|          |                                           |              |
|Donderdag |Burgerzaken gesloten: vanaf 12.30 uur      |Stadsdeelkanto|
|12 april  |                                           |or            |
|12.30 uur |                                           |Baarsjesweg   |
|          |                                           |224           |
|          |                                           |              |
|13-15     |Magic Circus                               |Mercatorplein |
|april     |Het Amsterdamse stadscircus met weer een   |              |
|          |geheel vernieuwd programma. Entree: 9 euro |              |
|          |p.p.                                       |              |
|          |Open: 13 apr - 19-21 uur; 14 apr - 16-18   |              |
|          |uur; 15 apr - 16-18 uur. Organisatie: Magic|              |
|          |Circus.                                    |              |
|          |                                           |              |
|Vrijdag13 |Dansavond in De Tulp                       |De Tulp       |
|april     |Het salsa trio Tropical Taste speelt salsa,|Postjeskade   |
|19.30 uur |reggea, soca, zouk en merengue. De keuken  |200           |
|          |is open vanaf 17.30 uur. Info: 020 612     |              |
|          |5642.                                      |              |
|          |                                           |              |
Publicaties

Het overzicht van alle publicaties vindt u ook op http://debaarsjes.blogspot.com.

28 maart

Echo
Openbare ruimte. Kop: 'Eén hectare speelruimte' (p. 1, opening met foto). Opening van Club Rainbow en natuurspeeltuin Plan West. Horeca. Kop: 'Vergunning voor Edel' (p. 1). Arco Verburg overhandigt vergunning aan Edel in Sieraad. Chassékerk. Kop: 'Gymzaal in Chassékerk' (p. 1). Een meerderheid in de stadsdeelraad is voor behoud van de Chassékerk en voor het realiseren van o.a. een gymzaal. Openbare ruimte: 'Nieuw speelparadijs Plan West' (p. 9). Verslag van de opening.

Amsterdams Stadsblad
Onderwijs. Kop: 'Geld voor school in De Baarsjes' (p. 3). Uitgebreid verhaal over onderwijsbeleid in De Baarsjes. Chassékerk. Kort bericht over toekomst Chassékerk (p.3). Openbare ruimte. Kop: 'Sieraad in De Baarsjes'. In de rubriek 'Het monument van de maand' wordt Het Sieraad uitgebreid besproken.

Parool. Onderwijs. Kop: 'Investeren in scholen'. Interview met Godfried Lambriex. De Baarsjes investeert 'duizend euro per leerling' extra in het basisonderwijs.

29 maart

Nieuwe Revu, Veiligheid. Arco Verburg laat zich bemoedigend uit over aanpak Markouch in Slotervaart.

30 maart

HP/De Tijd. Westermoskee. Een paar duizend Turken hebben claim in voorbereiding op twee grote Turkse holdings. Parool, Openbare ruimte. Lofzang op o.a. de M.H. Trompstraat in De Baarsjes. Citaat: 'Waar zie je zulke brede stoepen met bomen en spelende kinderen voor sierlijke en minder sierlijke woningen. Deze straat is een verrassing. Daarom is hij bijzonder.'

Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.

---- --