Ingezonden persbericht


Bedrijfsvoering kwetsbaar bij 50% Europese ondernemingen

Europees onderzoek wijst uit dat bedrijven voorbijgaan aan impact van IT-investeringen op behoefte aan energie en ruimte

Amsterdam, 5 april 2007- Ondanks een verwachte stijging van hun IT-investeringen, blijkt dat de helft van de Europese bedrijven van mening is dat de behoefte aan energie en ruimte voor hun IT-infrastructuur niet zal toenemen. Dit blijkt uit onderzoek van Global Switch, vooraanstaand exploitant van speciaal gebouwde, hoogwaardige datacenters. Het bedrijf noemt dit een grote misvatting, die bij ongewijzigd beleid tot ernstige verstoring van de IT-voorzieningen kan leiden en bedrijven in onverwachte problemen kan brengen.

Ondernemingen beseffen dat ze steeds afhankelijker worden van informatietechnologie: 66% van de ondervraagde bedrijven gaf te kennen dat ze de komende twaalf maanden substantiële IT-investeringen zullen doen. Er is echter sprake van een verrassende discrepantie tussen die voorgenomen investeringen en de inschatting van de behoefte aan energie en ruimte die zulke systemen en apparatuur met zich meebrengen.

Finance en farma meest onwetend
De onwetendheid is het grootst bij financiële instellingen. Daarvan zegt 79% de IT-investeringen dit jaar te verhogen, maar 45% denkt dat dit geen ruimte-implicaties heeft, terwijl 53% verrassend genoeg vermoedt dat het stroomverbruik niet zal toenemen. Dit ondanks het feit dat 46% toegeeft dat hun energieverbruik de afgelopen zes maanden is gegroeid.

Andere organisaties die in dezelfde val dreigen te lopen, zijn te vinden in de farmaceutische industrie en het online zakendoen. 29% van deze bedrijven verwacht dat de ruimtebehoefte in hun datacenters niet zal toenemen en 21% respectievelijk 33% gaat ervan uit dat de voorgenomen investeringen geen gevolgen hebben voor het energieverbruik. Zakelijke serviceproviders blijken het meest realistisch: ze verwachten allemaal een toename in ruimte- en energiebehoeften.

De opvattingen lopen ook sterk uiteen als het gaat om de verwachte financiële impact van het toenemend IT-gebruik. Gezien de stijgende energieprijzen zal de 69% van de bedrijven in Engeland die aangaven dat hun energieverbruik de afgelopen zes maanden was gestegen, zeker de financiële gevolgen hiervan hebben ondervonden - en 71% van deze groep verwacht dat die stijging dit jaar zal doorzetten.

Die ontwikkeling geldt ook voor het Europese vasteland. In het licht van het gegeven dat 66% van de Europese bedrijven nieuwe IT-investeringen voorbereidt, zullen er maatregelen genomen moeten worden om de gevolgen hiervan het hoofd te bieden; 48% van die bedrijven houdt al rekening met behoefte aan extra datacenterruimte.

Hete zomer

Paul van der Hilst, in Nederland Managing Director van Global Switch, verklaart: "Bedrijven in heel Europa blijven investeren in hun IT-systemen daarbij moeten zij zich meer bewust worden van de gevolgen voor hun energie- en ruimte-behoeften. Zelfs bedrijven die voldoende vloeroppervlak beschikbaar hebben, zullen niet altijd aan de toenemende energievraag kunnen voldoen, en het is maar de vraag of ze over de voorzieningen beschikken om al die systemen te koelen en operationeel te houden, zodat hun bedrijfsvoering niet in gevaar komt. IT-directeuren moeten deze problematiek onder ogen zien, anders kan het wel eens een hete zomer worden."

Over Global Switch

Global Switch bezit en exploiteert een portfolio van acht onafhankelijke en speciaal ingerichte datacenters in strategische steden in Europa, Azië en Australië. Deze faciliteiten bieden veilige, bedrijfszekere en schaalbare omgevingen waarin organisaties hun ICT-infrastructuur kunnen onderbrengen. De datacenters voldoen aan strenge specificaties en zijn uitgerust met redundante stroomvoorzieningen met noodstroomgenerators, geavanceerde temperatuur- en luchtvochtigheidsregeling, stringente beveiligings­voorzieningen en bieden toegang tot verschillende telecommunicatieaanbieders en IT dienstverleners. Meer informatie vindt u op www.globalswitch.nl.

Noot aan de redactie,