Project Gemeente Westland

Greenports Nederland vastgesteld
Bestuurlijke uitvoeringsafspraken Greenports Nederland vastgesteld Publicatiedatum: 05-04-2007

Tuinbouwbedrijfsleven en overheid stropen de mouwen op

Vandaag zijn in de vestiging Bleiswijk van FloraHolland de Bestuurlijke uitvoeringsafspraken 2007-2011 van Greenports Nederland vastgesteld. De bestuurlijke uitvoeringsafspraken vormen het actieprogramma dat voortvloeit uit het Manifest van Greenports Nederland, dat in juni 2006 gepresenteerd werd.

Zon 60 vertegenwoordigers van de greenports waren vandaag aanwezig bij de tussenbijeenkomst van Greenports Nederland. In Greenports Nederland werken bedrijfsleven en overheid samen de vandaag vastgestelde 18 uitvoeringsafspraken uit waarin de volgende opgaven zijn benoemd: kennis en innovatie, ruimte en economie, infrastructuur en logistiek, Europese lobby en de ontwikkeling van een lange termijnvisie Greenport(s) Nederland.

De voorzitter van Greenports Nederland, burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland, benadrukte dat het commitment dat tuinbouwbedrijfsleven en overheid geven aan het Bestuurlijk Afsprakenkader van doorslaggevend belang is voor het uitbouwen van een gezond en duurzaam tuinbouwcluster.
De komende jaren zal het actieprogramma zoals dat in de Bestuurlijke uitvoeringsafspraken geformuleerd is, voortvarend ter hand genomen worden.
De deelnemers aan de tussenbijeenkomst toonden zich optimistisch over de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van het ambitieuze actieprogramma dat in hoog tempo zal worden uitgevoerd.

Naast het Bestuurlijk Afsprakenkader werkt Greenports Nederland aan een Toekomstvisie op de Greenports in 2025.

In Greenports Nederland hebben het tuinbouwbedrijfsleven en de overheid de handen ineen geslagen om de ambitie: ook in 2020 heeft Nederland een vitaal en concurrerend tuinbouwcluster van wereldformaat waar te maken.
De Nederlandse tuinbouw heeft een sterke internationale positie. Deze positie dankt zij vooral aan de sterke samenhang tussen productie, handel, toelevering, gelieerde dienstverlening en kennisinstellingen. De diverse schakels in de tuinbouwketen zijn veelal geconcentreerd in greenports. Nederland kent vijf Greenports; Westland / Oostland, Venlo, Aalsmeer, Duin- en Bollenstreek en Boskoop. Samen met de aan de greenports verbonden productiegebieden (satellietgebieden) vormen zij Greenports Nederland. De 5 greenports in Nederland vormen door de clustering van activiteiten het hart van de wereldwijde tuinbouwnetwerken.

Op 21 juni 2007 vindt in Barendrecht de derde landelijke conferentie van Greenports Nederland plaats.