Unicef vraagt $ 500.000 voor getroffen vrouwen en kinderen op Salomonseilanden
05 april 2007, Den Haag - Unicef vraagt dringend hulp voor de inwoners van de Salomonseilanden en Papoea-Nieuw-Guinea, de eilanden die afgelopen maandag door een tsunami zijn getroffen. Onder de naar schatting 50.000 mensen die door deze ramp zijn getroffen, zijn 30.000 kinderen. Hiervan zijn er 15.000 jonger dan vijf jaar.

De kinderen zijn kwetsbaar voor honger en ziektes en hun normale leven is verstoord. Ze hebben dringend hulp nodig. Unicef vraagt 500.000 dollar (circa 374.475 euro) voor de meest urgente hulp aan vrouwen en kinderen. Die hulp is onder meer nodig om de duizenden mensen te helpen in de omgeving van de stad Gizo. Zij zijn door de tsunami dakloos geworden. Scholen zijn beschadigd en drie grote ziekenhuizen en de helft van de klinieken zijn onbruikbaar geworden.

Unicef heeft inmiddels gezorgd voor medische goederen, waarmee 10.000 mensen geholpen kunnen worden. Meer medische goederen - voor nog eens 4.000 mensen - worden klaargemaakt voor verzending. De zending bestaat onder meer uit vaccins voor het inenten van kinderen tegen mazelen en vitamine A ter versterking van hun weerstand. Unicef levert daarnaast zo snel mogelijk waterzuiveringsmiddelen en ORS ('oral rehydration salts') ter behandeling van diarree. Ook zal er worden gezorgd voor schoon water en onderdak, schoolmaterialen, schooltenten en materialen voor sport en spel. Unicef is bovendien bezig met het organiseren van psychosociale hulp voor de kinderen die zijn getroffen door de ramp.