Provincie Noord-Holland

Collegeprogramma 2007-2011: Krachtig in balans

5-4-2007

Een daadkrachtig bestuursprogramma dat economie en bereikbaarheid bevordert, grote ambities heeft op het gebied van klimaat, leefbaarheid en intensief ruimtegebruik en niet schroomt om van de eigen bevoegdheden gebruik te maken.

VVD, PvdA, CDA en GroenLinks in Noord-Holland presenteerden vandaag hun nieuwe collegeprogramma 2007-2011 onder de titel Krachtig in balans.

Een greep uit de plannen
Het huidige plan voor nieuwbouw van het provinciehuis wordt stopgezet. De coalitie is zeer terughoudend over bouwen in het IJmeer/Markermeer, vindt dat in het hinderconvenant het nachtregime van Schiphol van 6 naar 7 uur moet. Er komt een ontwikkelingsbedrijf voor het Noordzeekanaalgebied. Bebouwing in de 20Ke-zone van Schiphol kan, maar op eigen risico, zodat burgers weten waar ze aan beginnen. Noord-Hollandse gemeenten bij wie samenvoeging te traag verloopt, krijgen van het provinciebestuur een stevige duw in de rug. Er komt een proef met gratis openbaar vervoer, een jeugdsportfonds en een meertalig 1-loket voor bedrijven. Jeugdzorg blijft volop de aandacht krijgen. Noord-Holland pakt door met grote projecten als het Wieringerrandmeer, de Groene Uitweg (landschap rond A6/A9) en de KNSF/Bloemendalerpolder en dwingt realisatie desnoods af. Een fusie van Nuon met Essent is op dit moment ongewenst. Provinciale ontwikkelingsamenwerking wordt vervangen door noodhulp. De bestuurlijke spaghetti in de Noordvleugel wordt door Noord-Holland aangepakt door te kijken naar het nut van de vele overlegorganen. En de coalitie wil één grote regionale omroep in Noord-Holland.

Duidelijke keuzes
Formateur Ton Hooijmaijers is trots op het akkoord. Het is in korte tijd tot stand gekomen. We hebben hard doorgewerkt met veel positieve energie. De uitgangspunten waren bij ons allemaal helder: zorg dat Noord-Holland meer economische kansen pakt, verbeter de bereikbaarheid, wees duurzaam in alle aspecten van je beleid en durf als provinciebestuur duidelijke keuzes te maken. Waar je je dan ook echt aan houdt en waar je indien nodig van je bevoegdheden gebruik maakt.

Gedurfde maatregelen
De snelle levertijd betekent volgens hem zeker niet dat het akkoord zo maar een voortzetting is van het vorige. Nee, lees het maar goed: er zijn nieuwe ambities, we hebben echt veel nieuwe accenten gelegd. En we presenteren ook een aantal ingrijpende, gedurfde maatregelen. Ik weet zeker dat alle vier partijen zich erin zullen herkennen, zónder dat het een grijs compromis is geworden.

Financieel kader
Doorrekening van het collegeprogramma wijst uit dat er de komende vier jaar voor 131 miljoen euro aan nieuw beleid nodig is. De financiële basis van het nieuwe akkoord is volgens Ton Hooijmaijers echter solide. We gaan uit van een structureel sluitende begroting en geven niet meer uit dan noodzakelijk. Ik kan melden dat we er ondanks een zeer geringe verhoging, nog steeds in slagen de goedkoopste opcentenprovincie te zijn. De opcenten stijgen voor een gemiddelde Noord-Hollandse auto met 1 euro 38 in 2007.
De provincie krijgt haar inkomsten vanuit vier hoofdbronnen: het Provinciefonds, rentes op tegoeden, dividenden uit deelnemingen en een eigen belasting: de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Efficiencymaatregelen zullen flinke bezuinigingen opleveren. Reëlere ramingen van dividendinkomsten en van majeure ontwikkelingen (bijvoorbeeld op het gebied van de Rijksbijdrages) zorgen voor een inzichtelijk financieel plaatje.

12 april: benoeming gedeputeerden
Het collegeprogramma wordt donderdag 12 april besproken in Provinciale Staten. De Staten benoemen dan ook de gedeputeerden. Diezelfde middag houdt het nieuwe college van Gedeputeerde Staten zijn eerste vergadering. In dit constituerend beraad wordt de portefeuilleverdeling vastgesteld en daarna kunnen de bestuurders echt aan de slag.

Download collegeprogramma 2007-2011 'Krachtig in balans'