Provincie Groningen

Overlast van Paasvuren 5 april 2007

In het komende paasweekend zullen er op verschillende plaatsen in Nederland en Duitsland weer diverse paasvuren worden georganiseerd. De vuren kunnen voor enige overlast zorgen in de vorm van luchtverontreiniging zoals rook, stof en stank.

Vorig jaar waren er vele meldingen en klachten bij de Milieuklachtendienst van de provincie Groningen. Deze klachten kwamen van bezorgde mensen die niet konden slapen en/of dachten dat er ergens brand was. De geur van de paasvuren was vooral in Noord-Nederland goed waarneembaar.

Overlast
Paasvuren zijn een oud gebruik in verschillende landen in Europa. Het is een culturele traditie met verschillende achtergronden en functies. De mate van de overlast is zeer afhankelijk van de weersomstandigheden: hoe droger het weer, des te meer last zal er zijn; en hoe oostelijker de wind, hoe meer last we kunnen hebben van de Duitse paasvuren.

Ontheffing paasvuren
Voor het houden van paasvuren zijn gemeenten het bevoegde gezag. De gemeenten kunnen een ontheffing verlenen van het verbod op het houden van een paasvuur op grond van artikel 10.63 tweede lid Wet milieubeheer. De gemeente moet over ontheffingen publiceren. In Duitsland gelden hiervoor vergelijkbare regels. De gemeenten zoeken bij het verlenen van die ontheffingen naar een balans tussen het in ere houden van de paasvuurtraditie, en de bescherming van het milieu en de gezondheid.

Informatie op internet
Website met uitgebreide informatie over paasvuren: www.paasvuur.nl Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit (RIVM): www.lml.rivm.nl Lufthygienisches Überwachungssystem Niedersachsen (LÜN): www.luen-ni.de
Op de laatste twee sites is te bekijken of er in de omgeving verhoogde luchtverontreiniging is (hogere concentratie van fijn stof in de lucht).

Meer informatie en klachten
Voor klachten en informatie kan men terecht bij de Milieuklachtendienst van de provincie Groningen. De klachtendienst is dag en nacht bereikbaar. Voor informatie kan men bellen tijdens kantooruren. Milieuklachtendienst provincie Groningen, Postbus 610, 9700 AP GRONINGEN, Tel. (050) 318 00 00, Fax. (026) 314 46 32. Men kan ook direct (digitaal) een klacht indienen via de link onder Veiligheid en Milieu > Milieuklachten.

5 april 2007