Ministerie van Defensie

Antwoorden op de vragen over de aanstelling van imams bij Defensie

In bijlage bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Brinkman (PVV) over de aanstelling van imams door Defensie (ingezonden 7 maart 2007 met kenmerk 2060708930).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

Pagina 1/3

Ministerie van Defensie

2060708930

Antwoorden op de vragen van het lid Brinkman (PVV) aan de Staatsecretaris van Defensie over de aanstelling van imams bij Defensie (ingezonden 7 maart 2007).

1
Bent u op de hoogte van het bericht dat Defensie imams wil aanstellen voor militairen die het islamitische geloof aanhangen? 1) Is dit bericht waar? Zo ja, hoeveel imams zullen er worden aangesteld?

Ja. Begin van dit jaar is met islamitische organisaties in Nederland overeengekomen 2,5 formatieplaatsen te reserveren voor islamitisch geestelijk verzorgers.

2
Deelt u de mening dat een imam in een loyaliteitsconflict kan komen op het moment dat Nederland in oorlog zou verkeren met een islamitisch land, dan wel op andere wijze participeert in internationaal militair verband in een islamitisch land? Zo ja, hoe gaat u dit loyaliteitsconflict te lijf? Zo neen, waarom niet?

Neen. Het komt de effectiviteit van het optreden van de Nederlandse krijgsmacht juist ten goede als sprake is van culturele diversiteit. Er is geen enkele aanleiding te veronderstellen dat Nederlandse islamitische militairen en burgerambtenaren - en dus ook islamitisch geestelijk verzorgers - niet loyaal zijn aan de Nederlandse krijgsmacht. Zij zijn juist een voorbeeld van geslaagde integratie en verdienen daarvoor lof.

3
Indien het waar is dat imams worden aangesteld, wordt er bij de aanstelling dan ook rekening gehouden met de nationaliteit van een imam? Is hierbij de Nederlandse nationaliteit een vereiste? Zo neen, waarom niet?

Pagina 2/3

Ministerie van Defensie

Voor een aanstelling als defensieambtenaar in een vertrouwensfunctie, en dat geldt daarmee ook voor een aanstelling als geestelijk verzorger, is de Nederlandse nationaliteit een wettelijk vereiste.

4
Deelt u de mening dat het zaak is ervoor te zorgen dat alle preken, geschriften en andere uitingen van deze legerimams uitsluitend in de Nederlandse taal zullen worden gehouden?

Geestelijk verzorgers zijn bereid aan alle militairen binnen de krijgsmacht, ongeacht etnische of religieuze achtergrond, geestelijke verzorging te (laten) bieden. Geestelijk verzorgers hanteren de Nederlandse taal bij alle vormen van communicatie. Uitzonderingen daarop zijn mogelijk. Hierbij moet worden gedacht aan internationale omgevingen en het reciteren van bepaalde religieuze teksten en gebeden voor zover dat alleen in de oorspronkelijke taal kan geschieden.

1) Defensiekrant nr. 9, 1 maart 2007

Pagina 3/3


---- --