Ministerie van Defensie

Antwoorden op vragen over een Belgisch verbod op wapens met verarmd uranium

(nr. 2060709180).

In bijlage bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Van Velzen (SP) over een Belgisch verbod op wapens met verarmd uranium (ingezonden 12 maart 2007 met kenmerk 2060709180).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

Pagina 1/3

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

2060709180

Antwoorden op de vragen van het lid Van Velzen (SP) over een Belgisch verbod op wapens met verarmd uranium (ingezonden 12 maart 2007).

1
Hebt u kennisgenomen van de beslissing van de commissie van landsverdediging van het Belgisch parlement tot een verbod op het gebruik, de productie en de aanwezigheid op Belgisch grondgebied van wapens met verarmd uranium? 1) Bent u bereid de beslissing van het Belgisch parlement als voorbeeld van Nederlands beleid over te nemen? Zo ja, op welke wijze en op welke termijn? Indien neen, waarom niet?

Ja, ik heb kennis genomen van de beslissing van de commissie van landsverdediging van het Belgisch parlement tot een verbod op het gebruik, de productie en de aanwezigheid op Belgisch grondgebied van wapens met verarmd uranium. De regering overweegt niet deze beslissing over te nemen. De bredere discussie over dit onderwerp dient volgens de regering plaats te vinden in een internationale context. Bij het overwegen van eventuele maatregelen zoekt Nederland eveneens naar een breed internationaal draagvlak. Zoals de Kamer gemeld in antwoord op vragen van het lid Van Velzen van 5 oktober 2006 over munitie met verarmd uranium, bestaat binnen de EU onvoldoende steun voor een internationaal moratorium op het gebruik van munitie met verarmd uranium.

2
Bent u bereid contact op te nemen met uw Belgische collega om te informeren of de informatie waarover zij beschikken over het effect op de gezondheid van mensen die in aanraking komen met verarmd uranium dezelfde is als die waarover u zelf beschikt?

Ja. Ik heb contact laten opnemen met de tegenhanger van onze Directeur Militaire Gezondheidszorg, de Commander Medical Component van het Belgische ministerie van Defensie en heb de informatie geverifieerd bij de huidige contacten die bestaan met het Belgische ministerie van Defensie in NAVO-verband. Uit deze gesprekken is mij gebleken dat

Pagina 2/3

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

het Belgische ministerie van Defensie niet beschikt over andere informatie over de gevaren van verarmd uranium voor de gezondheid dan reeds bij ons bekend. Aan het Belgische wetsvoorstel heeft volgens onze contacten geen nieuwe medische informatie ten grondslag gelegen. Er zijn mij dan ook geen nieuwe inzichten bekend over de gevaren voor de gezondheid, die aanleiding geven ons standpunt en ons beleid hierover te wijzigen.

3
Bent u bereid te streven naar een internationale overeenkomst voor een verbod op wapens met verarmd uranium? Zo ja, op welke wijze wilt u dat nastreven en op welke termijn? Indien neen, waarom niet?

Zoals ook beschreven in antwoord op vraag 1 is er op basis van de thans beschikbare informatie geen mogelijkheid om tot een internationaal verbod op het gebruik van wapens met verarmd uranium te komen.

1) Trouw, 8 maart 2007, "België verbiedt wapens met verarmd uranium", en persmededeling Belgische coalitie `Stop uraniumwapens'
(http://www.motherearth.org/news/news_nl.php?article=149)

Pagina 3/3


---- --