SGP


05 - 04 - 07 | Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de ministers van Justitie en Binnenlandse zaken over trouwambtenaren

Aanleiding voor de SGP-vragen is het gedwongen vertrek van trouwambtenaar Rozema in Smallingerland, die zijn functie heeft neergelegd omdat hij geen 'homohuwelijken' wil sluiten. Rozema deed dat omdat de gemeenteraad van Smallingerland op initiatief van onder meer de PvdA een motie aannam waarin staat dat alle gemeenteambtenaren verplicht zijn om mee te werken aan het sluiten van een 'homohuwelijk'. In het regeerakkoord staat -letterlijk- dat er "initiatieven zullen worden genomen om de rechtszekerheid van gewetensbezwaarde ambtenaren veilig te stellen." SGP-kamerlid Van der Staaij vindt dat het vertrek van de trouwambtenaar in Smallingerland aantoont dat het kabinet nu werk moet maken van de in het regeerakkoord afgesproken rechtsbeschermende maatregelen.

Nadere informatie: Kees van der Staaij, 06 1830 5908

5 april 2007


- Heeft u kennisgenomen van het - door een motie van de desbetreffende gemeenteraad veroorzaakte - vertrek van een gewetensbezwaarde trouwambtenaar in de gemeente Smallingerland?


- Hoe beoordeelt u deze ontwikkeling, mede in het licht van het huidige coalitieakkoord én in het licht van de parlementaire geschiedenis, waarin een zorgvuldige omgang met gewetensbezwaarde ambtenaren van de burgerlijke stand is toegezegd?


- Welke acties wilt u ondernemen om deze beoogde zorgvuldige omgang met trouwambtenaren in alle gemeenten te bevorderen? Bent u bereid het gemeentebestuur van Smallingerland hierop aan te spreken?


- Bent u bereid, nu er in diverse gemeenten problemen rond gewetensbezwaarde trouwambtenaren zijn ontstaan, initiatieven te nemen
- conform het coalitieakkoord â om de rechtszekerheid van gewetensbezwaarde ambtenaren veilig te stellen? Zo ja, welke initiatieven wilt u nemen?

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de ministers van Justitie en Binnenlandse zaken over trouwambtenaren