Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 079

datum: 5 april 2007

College: "Cultuurstad Amersfoort behouden, koesteren én doorzetten"

Openbare debatten over toekomstig cultureel peil van Amersfoort

"Wat is het Nieuw Amersfoorts Peil?" Deze vraag staat centraal bij een serie van 6 openbare debatten die de gemeente Amersfoort organiseert over het te ontwikkelen cultuurbeleid. De debatten zijn op 18, 19, 23, 25 en 26 april. Het slotdebat is op 14 mei. Met behulp van de inbreng van belangstellenden, experts, culturele organisaties, kunstenaars en het bedrijfsleven, wil het college de bloei van cultuurstad Amersfoort behouden, koesteren én doorzetten. Het plan is de Raad hiervoor eind dit jaar een nieuw beleidskader 2008 - 2015 te laten vaststellen.

Amersfoort is de afgelopen jaren cultureel opgebloeid. Dit gebeurde op basis van de vorige cultuurnota "Stijl van de Stad" die in 2000 werd vastgesteld. Sindsdien is er veel bereikt. In de komende periode wil het gemeentebestuur nieuw elan geven aan de culturele ontwikkeling van de stad. Prioriteiten opnieuw afwegen, doelstellingen en kaders herbenoemen en aansluiten bij nieuwe trends en ontwikkelingen. Die afweging wil het gemeentebestuur niet alleen maken, maar juist in samenspraak met 'de stad'.

Vragen en discussiepunten

Het gemeentebestuur opent de discussie met behulp van de Startnotitie beleidskader cultuur "naar Nieuw Amersfoorts Peil" (NAP). Hierin staan vragen en discussiepunten die tijdens de debatten aan de orde komen. Voor de debatten nodigt de gemeente actief kunstenaars, besturen, directies en medewerkers van culturele organisaties en het bedrijfsleven uit. Alle belangstellenden zijn van harte welkom om mee te debatteren. De volgende thema's komen aan de orde.

Thema's en data

Talentvol Amersfoort: hoe maken we Amersfoort aantrekkelijk voor jong talent?

Woensdag 18 april, 19.45 uur - 22.00 uur, Raadzaal Stadhuis

. Creatief Ondernemen: hoe werken we samen aan een bloeiende cultuurstad? In samenwerking met B-Art. Donderdag 19 april, 17.00 - 19.00 uur, Berghotel, Utrechtseweg 225. . Amersfoort van Binnen naar Buiten: hoe houden we evenementen voor iedereen aantrekkelijk en vergroten we de regionale en landelijke uitstraling? Maandag 23 april, 19.45 - 22.00 uur, Raadzaal Stadhuis . Cultuureducatie: hoe kunnen culturele organisaties hun aanbod beter afstemmen op de behoefte van scholen? In samenwerking met Scholen in de Kunst. Woensdag 25 april, 14.30 - 17.00 uur, Raadzaal Stadhuis . Cultuur Dichterbij: hoe bereiken we meer verschillende groepen mensen met kunst en cultuur? Donderdag 26 april, 19.45 - 22.00 uur, Raadzaal Stadhuis . Wat is het Nieuw Amersfoorts Peil? Slotdebat op maandag 14 mei, 19.45 - 22.00, Raadzaal Stadhuis.

Bijzondere fanfare op 12 en 14 april

Een bijzondere fanfare gaat donderdagavond 12 april en zaterdag 14 april met een performance door de stad. Op ludieke wijze vraagt het gezelschap aandacht voor de cultuurdebatten. De act is vanaf 11 april ook te zien via www.amersfoort.nl/cultuurstad. De fanfare leidt bezoekers naar vragen over de toekomst van kunst en cultuur in de stad.

Vragen beantwoorden en zelf componeren

Bezoekers die de vragen beantwoorden kunnen daarna zelf muziek componeren en het resultaat verzenden naar vrienden en bekenden. Een andere service is het gratis downloaden van ringtones. Via de website hoopt de gemeente Amersfoort voor 15 mei a.s. veel inspirerende nieuwe ideeën te ontvangen om te kunnen groeien naar een Nieuw Amersfoorts Peil.

De startnotitie "naar Nieuw Amersfoorts Peil", met meer informatie over de thema's en de debatten, is te raadplegen op www.amersfoort.nl/cultuurstad en op te vragen bij afdeling Cultuur, telefoon 469 4600.

Persuitnodiging: u bent van harte welkom bij alle debatten! Voor de bijzondere fanfare die op 12 en 14 april door de stad gaat ontvangt u nog een aparte uitnodiging met informatie over tijden en locaties.

Informatie: Wieneke Wolthuis, communicatieadviseur sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), telefoon 033 469 43 51 (b.g.g. 06 15006951), e-mail w.wolthuis@amersfoort.nl.

---- --