Universiteit Twente

Twee artikelen UT-hoogleraar Wim van Etten in uitgave `The Best of the Best'

In de nieuwe uitgave `The Best of the Best' van de Communication Society van de IEEE, met de vijftig beste artikelen uit vijftig jaar telecommunicatie-onderzoek, staan twee artikelen van de hand van prof. Wim van Etten, hoogleraar Telecommunication Engineering aan de Universiteit Twente. Beide artikelen, hoewel meer dan dertig jaar oud, worden tot op de dag van vandaag veelvuldig geciteerd.

De Communication Society, kortweg `ComSoc', is de internationale wetenschappelijke gemeenschap op het gebied van telecommunicatie en netwerken. ComSoc maakt deel uit van de Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Het lijvige boekwerk `The Best of the Best' geeft een beeld van vijftig jaar onderzoek, in vijftig artikelen. Van Etten bevindt zich in goed gezelschap; het boek bevat artikelen van `grote namen' als Vinton Cerf, de grondlegger van het internetprotocol die in 2001 een eredoctoraat kreeg van de UT. Drie Nederlandse artikelen haalden de selectie, twee daarvan zijn van de UT-hoogleraar.

Beide artikelen gaan over het probleem van overspraak tussen aderparen in een meeraderige koperkabel. In de tijd dat Van Etten ze schreef, 1975 en 1976, begonnen analoge signalen plaats te maken voor digitale signalen, en die moesten via dezelfde koperverbindingen getransporteerd worden. Een probleem daarbij was dat het signaal van de ene geleider ook invloed had op dat van een andere geleider. Van Etten zocht de oplossing niet in een aanpassing van de kabels: hij ontwikkelde een slimme techniek om de signalen aan de kant van de ontvanger weer uiteen te rafelen. Toen koper plaats begon te maken voor glasvezel en ook Van Etten de bakens verzette, leek het onderwerp aanvankelijk op de achtergrond te raken. Niets blijkt echter, anno 2007, minder waar: dezelfde aanpak is vandaag van toepassing op draadloze netwerken die gebruikmaken van Multiple-Input Multiple-Output (MIMO): meerdere antennes voor zenden en ontvangen die elkaar, net als bij de koperen kabels, kunnen beïnvloeden. Die actuele toepassing maakt dat de artikelen van Van Etten tot op de dag van vandaag worden geciteerd en een plaats hebben gekregen in het historische boek.

Meer informatie over het boek op de site van ComSoc.

Contactpersoon: Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244

Top
Laatst gewijzigd op 05-04-2007 16:15:26 door Webmaster