Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk 5 april 2007 PO/BB/07/12545

Onderwerp
Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam

Op 5 maart (Tweede Kamer, 2006 ­ 2007, 30 800, nr. 102) heb ik de Tweede Kamer geïnformeerd over de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (SIBA). In mijn brief schreef ik dat ik u nader zou informeren als er meer informatie was over de toekomst van SIBA. Vandaar deze brief.

Onderzoek naar overname door Esprit
Het interim-bestuur van SIBA heeft in februari en maart met 13 organisaties gesproken over een mogelijke overdracht van de SIBA-scholen naar een ander bestuur. Uit de rapportage die ik daarover op 26 maart ontving van het interim-bestuur, bleek dat er één kandidaat is die aan de eisen uit de brief van 5 maart voldoet: de Onderwijsstichting Esprit uit Amsterdam. Esprit vindt het maatschappelijk en onderwijskundig wenselijk dat de continuïteit van de scholen gewaarborgd wordt, vooral om te voorkomen dat de 550 leerlingen verspreid worden over andere basisscholen in Amsterdam. Esprit vindt overname een reële optie, mede omdat veel Esprit-leerlingen ook een islamitische achtergrond hebben.

Het college van bestuur van Esprit heeft een intentieverklaring afgegeven over een mogelijke bestuurlijke overdracht van de SIBA-scholen. Daarin staat dat Esprit kan zorgen voor een professioneel bestuur. Esprit is tevens bereid te investeren in een noodzakelijke inspanning om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. De kosten van het saneren van `ongelukkige' personele en financiële situaties uit het verleden is voor Esprit onderwerp van gesprek met derden. Het bestuur van Esprit wil laten onderzoeken of de bestuurlijke overdracht haalbaar is.

Het initiatief van Esprit is erg prijzenswaardig en ik hoop dan ook dat het tot een succesvolle overname van de scholen zal leiden. Ook de gemeente Amsterdam, de Islamitische Scholen Besturen Organisatie (ISBO) en de Algemene Onderwijsbond (AOb), die al vanaf het begin de medezeggenschapsraad van SIBA heeft bijgestaan, steunen het initiatief van Esprit. De AOb wil wel een goede afhandeling van de Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

personele gevolgen via het te voeren decentraal georganiseerd overleg. De ISBO hecht aan het behoud van de islamitische identiteit van de scholen.

Onderzoek naar bestuurlijke overdracht
Esprit wil de mogelijkheid van een bestuurlijke overdracht nader laten onderzoeken. Dat onderzoek wordt ingericht in twee fasen. De eerste fase moet vóór 15 mei resulteren in een intentieverklaring, die gedragen wordt door het college van bestuur van Esprit, het interim-bestuur van SIBA, de beide medezeggenschapsraden en hun achterban (ouders en leraren). Het onderzoek zal zich in de eerste fase in ieder geval richten op:

· een plan om het ingezette verbetertraject voor de kwaliteit op de SIBA-scholen te intensiveren, met ondersteuning van schoolbegeleiding en opleidingsinstellingen;
· de mogelijkheden om de identiteit te waarborgen van zowel de SIBA-scholen als de scholen van Esprit. Hierbij zal worden aangesloten bij de werkwijze die andere stichtingen in het onderwijs hanteren;

· de juridische vormgeving van de overdracht;
· de personele, financiële en onderwijskundige risico's van de overdracht.

Het college van bestuur van Esprit vindt dat het belang van de leerlingen en de ouders van de SIBA- scholen voorop dient te staan. Dat belang wordt het beste gediend door de kwaliteit en de continuïteit van beide scholen. Als de betrokkenen uiteindelijk de voorkeur geven aan een andere oplossing dan de bestuurlijke overdracht, dan ziet Esprit er vanaf.

Zodra er overeenstemming is over een intentieverklaring, kan de tweede fase van het onderzoek ingaan. Die moet leiden tot een overdrachtsdocument. De feitelijke overdracht vindt volgens Esprit op zijn vroegst plaats op 1 augustus 2007.

Tweesporenbeleid
Of de SIBA-scholen inderdaad kunnen worden overgenomen door Esprit is onzeker. Dat maakt een tweesporenbeleid nodig, waarin niet alleen de eventuele bestuurlijke overdracht, maar ook de sluiting van de SIBA wordt voorbereid. De gemeente Amsterdam heeft al afspraken gemaakt voor een ordelijke overstap van leerlingen naar andere scholen, als die nodig is. Voor het geval de bestuurlijke overdracht niet doorgaat zal het personeel van de SIBA-scholen ontslag worden aangezegd. Mocht het zover komen, dan zal de gemeente, via de geëigende kanalen, bemiddelen voor de personeelsleden.

Als er belangrijke nieuwe ontwikkelingen zijn in dit tweesporenbeleid zal ik u nader informeren.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma