Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 april 2007

PvdA: Eindelijk verbetering voor arbeidsongeschikten

De PvdA is verheugd dat het kabinet de afspraken in het coalitieakkoord over arbeidsongeschiktheid snel heeft omgezet in daden. Voor alle volledig arbeidsongeschikten in WAO, WAZ en Wajong gaat de uitkering vanaf 1 juli van 70% naar 75%. Ongeveer 600 duizend mensen zullen als gevolg hiervan een hogere uitkering krijgen.

Het kabinet maakt ook meteen werk van de PvdA-wens voor aanpassing van de herkeuringen. Op dit moment zijn mensen die op 1 juli 2004 50 jaar of ouder waren vrijgesteld van de huidige herbeoordelingsoperatie van UWV. Deze grens wordt verlaagd naar 45 jaar. Dus iedereen die vóór 1 juli 1959 is geboren, wordt vrijgesteld. Dit betreft 116 duizend mensen. Voor hen gaan weer de oude WAO-regels gelden.

Van de mensen die nu worden vrijgesteld van de herbeoordelingsoperatie, is een deel al opnieuw gekeurd volgens strengere regels. Wie daarbij zijn uitkering geheel of gedeeltelijk heeft verloren, krijgt zijn oude uitkeringshoogte terug. Wie al een hogere uitkering heeft gekregen, behoudt deze.

PvdA-woordvoerder Ton Heerts: "We gaan weer bergop. Nu de PvdA weer meeregeert, spreken we eindelijk niet meer over uitkeringsverlaging, maar over verhoging en verbetering. Ons motto blijft daarbij dat we iedereen die dat kan, willen verleiden om mee te doen op de arbeidsmarkt. Wij zullen het kabinet daarop blijven aanspreken."