Rijksuniversiteit Groningen

039 - Profielwerkstukken in de prijzen

Datum: 5 april 2007

Op donderdag 5 april 2007 reiken de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen de jaarlijkse prijzen uit voor de beste profielwerkstukken van havo/vwo-scholieren. Jury's van hoogleraren en andere docenten kozen de afgelopen weken de beste 18 uit ruim 100 inzendingen. Alleen in Groningen kunnen profielwerkstukken op alle vakgebieden meedingen naar een prijs.

Vorig jaar werden voor het eerst, naast de al langer bestaande Jan Kommandeurprijs voor Natuurprofielen, prijzen uitgereikt aan leerlingen met een Maatschappijprofiel. Vanwege het grote succes heeft de universiteit besloten deze profielwerkstukprijzen tot traditie te verheffen. De inzendingen komen uit het hele land. Zelfs België en Curaçao zijn dit jaar vertegenwoordigd.

De variatie in vorm en onderwerpen was groot. Zo is er onder de kanshebbers een werkstuk met een DVD vol interviews met Vietnamese bootvluchtelingen, een onderzoek naar de motieven van Vasco da Gama en Bartolomeus Diaz om de route naar Indië te ontdekken en een eigengebouwde seismograaf.

Nieuwsgierige leerlingen zijn onderzoekers in de dop. Daarom wil de universiteit hun prestaties stimuleren en belonen. Alle kanshebbers zijn uitgenodigd om op 5 april hun onderzoek te presenteren aan het publiek. Ze kunnen dan ook nog de publieksprijs in de wacht slepen.

Van kinderen in de Middeleeuwen tot Afrikaanse pan Een onderzoek dat meedingt naar de Alfasteunpuntprijs is van Jacqueline Aalbers en Wendy Wubs uit Stadskanaal. Zij wilden graag weten hoe je kinderen van 6 kunt vertellen over de Middeleeuwen. Na een onderzoek op een basisschool maakten ze een prachtig lees- en prentenboek over het jongetje Fop.
Roos Temmink en Marieke Hoekstra uit Haaksbergen vroegen zich op hun beurt af of een kauwgomverbod op school wel zo'n goed idee is. Wat is eigenlijk het effect van kauwgom kauwen op je concentratievermogen? Leerlingen uit Leeuwarden hebben zich gebogen over een pan uit Senegal. Deze pan, gemaakt uit motorblokken, wordt gewoon aan de kant van de weg geproduceerd. In Senegal maakt men zich geen zorgen over het vrijkomen van eventuele giftige metalen. De leerlingen maakten zich daar wel druk over.

Noot voor de pers
De prijsuitreiking is op 5 april, 14.00-16.00, Muntinggebouw (Kouwerzaal), Grote Kruisstraat 2-1, Groningen.

Meer informatie:
Alfasteunpunt: Saskia Visser/Pieter de Boer, 050-3635271, s.j.visser@rug.nl, p.de.boer@rug.nl
Bètasteunpunt: Alex van den Berg, 050-3634851, A.C.van.den.Berg@rug.nl

Gammasteunpunt: Niels Heimeriks/Frans Sijtsma, 050-363 3754, N.Heimeriks@rug.nl , F.J.Sijtsma@rug.nl
Zie ook: http://www.rug.nl/scholieren/profielwerkstukken/prijzen U verandert van portal

Winnaars eerste prijs

- Elsemiek Godeke, Ylona Pelgröm, Vechtdal college, Hardenberg: De Nederlandse Monarchie (Alfasteunpuntprijs Havo)
- Anneleen Veldhuis, Het Assink Lyceum, Haaksbergen: Jeugdkerken in Nederland (Alfasteunpuntprijs Vwo)

- Floris Batenburg, Het Hogeland College, Warffum: Seismograaf (Jan Kommandeurprijs Havo)

- Diandra de Jong, GSG Leo Vroman, Gouda: Het Orion mysterie (Jan Kommandeurprijs Vwo)

- Alexandra Bon en Mai Linh Scholten, St. Vituscollege, Bussum: Vietnamese Bootvluchtelingen (Jan Penprijs Havo)
- Floor Arts en Britte van Tiem, Pax Christi College, Druten : De toekomst van de krant (Jan Penprijs Vwo)