Pilots kunststof inzameling verhogen vergoeding gemeenten


05.04.2007 / 16:44 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vng

Vng

Persbericht

Pilots kunststof inzameling verhogen vergoeding voor gemeenten

Medio april start Nedvang, als één van de uitvoeringsorganisaties inzake verpakkingsafval, met de inzameling van kunststof flessen en flacons in een twintigtal gemeenten. Het inzamelen van kunststof is bij gemeenten nog geen gemeengoed. De pilots zullen duidelijkheid moeten geven over de meest efficiënte wijze van inzameling en over de kosten. Deze informatie zal worden gebruikt om samen met de VNG te komen tot een afspraak over de vergoeding voor kunststofinzameling. De verwachting van Nedvang en de VNG is dat de uitkomsten van de pilots zullen leiden tot een hogere vergoeding voor gemeenten dan eerder in de onderhandelingen tussen VNG en bedrijfsleven is overeengekomen.

De VNG blijft van mening dat statiegeld de meest geëigende methode is voor de inzameling van kleine PET flesjes. Statiegeld zal daarnaast leiden tot minder zwerfafval. De VNG heeft Nedvang geadviseerd retourpremiesystemen in de vorm van statiegeld op te nemen in de pilotprojecten, zodat hiermee ervaring kan worden opgedaan. Gemeenten kunnen zelf beslissen of zij willen deelnemen aan de pilots. Nedvang heeft aangegeven alle kosten van de pilots te zullen vergoeden.

De onderhandelingen over de invulling van de producentenverantwoordelijkheid zijn nog niet afgerond. De VNG is nog steeds in afwachting van de toegezegde samenwerking tussen de uitvoeringsorganisaties namens het bedrijfsleven. Deze samenwerking is noodzakelijk om tot een doelmatig systeem te komen voor de inzameling van verpakkingsafval. Dit wil zeggen een kostendekkende vergoeding aan gemeenten voor al het aangeboden verpakkingsafval en zo min mogelijk administratieve lasten. De VNG heeft Nedvang, als grootste uitvoeringsorganisatie, gevraagd uiterlijk 1 mei 2007 uitsluitsel te geven over de haalbaarheid van de samenwerking. De VNG beraadt zich op vervolgstappen indien deze samenwerking niet tot stand komt. De onderhandelingen lopen al anderhalf jaar. Gemeenten hebben vanaf 1 januari 2006 recht op een vergoeding voor de inzameling van het verpakkingafval. Uiteindelijk zal deze rekening door het bedrijfsleven betaald moeten worden.

Den Haag, 5 april 2007