Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VNO-NCW en MKB Nederland ondertekenen XBRL-convenant

Overheid en bedrijfsleven zetten schouders onder lastenverlichting ondernemers

Den Haag, 5 april 2007 - Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland hebben vandaag hun steun uitgesproken aan een belangrijke innovatie die zal leiden tot mogelijk aanzienlijke vermindering van lasten voor ondernemers. Deze innovatie, de Nederlandse taxonomie, is een gezamenlijke ontwikkeling van overheidsinstanties en bedrijfsleven die met elkaar samenwerken op basis van een convenant.

Aan de hand van de door het NTP opgeleverde Nederlandse taxonomie en technische infrastructuur, kunnen ondernemers vanaf dit jaar wettelijk verplichte rapportages op basis van de open XBRL-standaard, met een druk op de knop aanbieden bij de Kamer van Koophandel (jaarrekening), het Centraal Bureau voor de Statistiek (statistieken) en de Belastingdienst (aangiften).

Het convenant dat in juni 2006 in werking is getreden is vanmiddag in Den Haag ondertekend door de voorzitter van VNO-NCW, mr. B.E.M. Wientjes, namens VNO-NCW en MKB Nederland. De heer Wientjes sprak daarbij de verwachting uit dat dit convenant er toe zal bijdragen dat de te realiseren lastenverlichting ook daadwerkelijk bij ondernemers terecht komt. Beide werkgeversorganisaties zullen hier kritisch op toezien. Ruim 80 overheidsorganisaties, accountantsorganisaties, fiscalisten en ICT-dienstverleners werken vanaf nu officieel samen met de werkgeversorganisaties.

2007 wordt een memorabel jaar voor het Nederlandse bedrijfsleven. De innovatieve en open samenwerking van alle convenantpartijen binnen het NTP is een voorwaarde om steeds meer zijn vruchten af te werpen voor alle belanghebbenden. Het proces van het aanbieden van XBRL-rapportages bij de KvK, het CBS en de Belastingdienst wordt continu door convenantpartijen verbeterd en aangevuld.

NTP

Het NTP is medio 2004 door de ministeries van Justitie en Financiën in het leven geroepen met als doel het verminderen van lasten voor ondernemers in Nederland. In samenwerking met het bedrijfsleven werkt het NTP aan het vergemakkelijken van het elektronisch aanbieden van wettelijk verplichte jaarrekeningen, belastingaangiften en statistiekopgaven bij de KvK, de Belastingdienst en het CBS.

Nederlandse taxonomie

De taxonomie is gebaseerd op de open standaard XBRL (eXtensible Business Reporting Language), een financiële taal voor het gestructureerd en gestandaardiseerd verwerken en uitwisselen van financiële en zakelijke gegevens. Een taxonomie kan worden aangeduid als het woordenboek voor deze financiële taal en brengt een classificatie aan met daarin een precieze omschrijving van de uit te wisselen gegevenselementen en hun onderlinge relaties.

De overheid stelt de Nederlandse taxonomie gratis ter beschikking. Het gebruik gebeurt op vrijwillige basis en ondernemers hoeven vanaf 2007 geen andere of extra zaken te rapporteren.

Procesinfrastructuur

Voor een effectieve en efficiënte uitwisseling van financiële informatie tussen ondernemers en/of intermediairs en uitvragende overheidspartijen is een technische (IT-)infrastructuur noodzakelijk. Deze infrastructuur maakt het mogelijk een communicatieverbinding tussen ondernemers en/of intermediairs en uitvragende overheidspartijen tot stand te brengen en om bepaalde noodzakelijke controles uit te voeren op de aangeboden informatie.
---