Ongelukken met mijnen zijn in Colombia dagelijkse kost 05 april 2007, New York - Bijna zes jaar geleden stapte de toen tienjarige Irma Janeth op een landmijn in het bos in haar woonplaats Quebradona. Door de explosie werd een van haar benen afgerukt en ze zal nooit kinderen kunnen krijgen.

Irma - met links van haar Sharon Ball van Unicef - raakte door een ongeluk met een mijn een been kwijt. Foto: UNTV video Irma - met links van haar Sharon Ball van Unicef - raakte door een ongeluk met een mijn een been kwijt. Foto: UNTV video

"Het is afschuwelijk wat mijnen met mensen kunnen doen," zegt ze. Ondanks deze vreselijke ervaring is Irma vastbesloten het verleden achter zich te laten. "Je kunt niet doorgaan met leven als je maar blijft huilen om wat je is overkomen." Irma kon twee jaar niet naar school, maar nu zit ze weer in de schoolbanken. Toch heeft ze nog steeds hulp nodig, net als zoveel andere jonge slachtoffers van ongelukken met mijnen.

Internationale Landmijnendag De Verenigde Naties hebben 4 april uitgeroepen tot Internationale Landmijnendag. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor het feit dat op veel plekken in de wereld talloze mijnen en andere explosieven in de grond verborgen liggen. Elk jaar vallen hierdoor 15.000 doden en gewonden. Veel van de slachtoffers zijn kinderen.

Het is daarom van levensbelang dat deze explosieven worden opgespoord en vernietigd. Daarnaast moeten slachtoffers hulp krijgen bij hun herstel en revalidatie en moet de bevolking worden voorgelicht over hoe ze ongelukken met mijnen kunnen voorkomen. Ook wil de VN dat landen hun voorraden landmijnen vernietigen.

Kinderen leren op school spelenderwijs hoe ze ongelukken met mijnen kunnen voorkomen. Foto: UNTV video
Kinderen leren op school spelenderwijs hoe ze ongelukken met mijnen kunnen voorkomen. Foto: UNTV video

Wat Irma is overkomen, is in Colombia dagelijkse kost. Het land kent een ondoorzichtige strijd tussen regeringstroepen, guerilla's en paramilitaire groeperingen. Zij leggen overal landmijnen en andere explosieven neer om elkaar - en de bevolking - het leven zuur te maken. Colombia kent volgens de laatste onderzoeken het hoogste aantal slachtoffers van ongelukken met explosieven ter wereld. Vooral op het platteland, waar 96 procent van de ongelukken plaatsvinden.

Elke vier maanden een nieuwe prothese "Vorig jaar raakten 65 kinderen gewond," zegt Sharon Ball van Unicef Colombia. "Een kind dat door een ongeluk een ledemaat is kwijtgeraakt, heeft elke vier maanden een nieuwe prothese nodig. Vooral op het platteland, waar een prothese snel slijt. Een arm gezin kan deze kosten amper opbrengen."

In samenwerking met de VN gebruikt het leger sinds kort honden om explosieven in de grond op te sporen, maar Colombia heeft (nog) geen programma voor het opruimen van mijnen. Waarschuwen is het enige alternatief om ongelukken te voorkomen en Unicef helpt onder meer scholen bij het geven van voorlichting. Kinderen leren met behulp van liedjes en spelletjes hoe ze zichzelf kunnen beschermen.