Contact leggen met ouders lukt niet in 10 minuten

donderdag 05 april 2007

Tienminutengesprekken op school zijn geen goed middel om een goed contact met allochtone ouders te krijgen. Leerkrachten zouden langer moeten praten.

Onderwijssocioloog Marijke Booijink deed onderzoek naar de communicatie tussen leerkrachten en allochtone ouders in het basisonderwijs. Ze komt tot de conclusie dat de overal gebruikte tienminutengesprekken niet werken.

Scholen die willen investeren in contact met ouders zouden veel langer dan tien minuten moeten praten, stelt Booijink. En meer moeten doen aan communicatie. Als je dat doet, is een goed contact met allochtone ouders haalbaar ook al denken scholen nu vaak nog van niet. In haar handreiking laat Booijink zien wat ervaringen van leerkrachten en ouders zijn.

Ook geeft ze praktische aanbevelingen. Veel van de maatregelen worden al toegepast. De scholen die dat doen, zeggen dat ze er goede resultaten mee boeken.

De aanbevelingen staan in de (gratis) informatieflyer die te downloaden is. De complete handreiking en het onderzoeksrapport Terug naar de basis zijn dat ook.

Informatieflyer over handreiking downloaden (pdf)

Handreiking downloaden of bestellen

Onderzoeksrapport downloaden of bestellen