Gemeente Den Haag

Om te voorkomen dat legale arbeidsmigranten uit voormalige Oostbloklanden terecht komen in het circuit van illegale kamerverhuur, wil de gemeente Den Haag dat aan hen goede tijdelijke huisvesting wordt aangeboden.
Hiervoor heeft de gemeente vandaag een convenant ondertekend met de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA). De door de VIA bemiddelde buitenlandse werknemers krijgen hiermee betere huisvesting en het voorkomt de overlast van overbewoning.

In de Haagse regio zijn naar schatting jaarlijks 15.000 tot 20.000 arbeidsmigranten werkzaam. Voor deze mensen is onvoldoende huisvesting beschikbaar. Legale arbeidsmigranten uit voormalige Oostbloklanden vallen zo vaak in handen van malafide huisjesmelkers. Dit leidt doorgaans tot overbewoning waarbij brandonveilige, overlastgevende en onhygiënische omstandigheden ontstaan.

Dit is ontoelaatbaar zowel voor omwonenden als voor de arbeidsmigranten zelf. Het Rijk en werkgevers moeten zich ook meer verantwoordelijk voelen voor dit probleem, vindt wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen). Met het convenant willen we als gemeente illegale verhuurders de wind uit de zeilen te nemen. Daarmee verbeteren we de woonomstandigheden van de arbeidsmigranten en de leefbaarheid in de straten waar dit speelt, aldus de wethouder.

De VIA heeft dertig leden die als werkgever jaarlijks bemiddelen voor circa 20.000 banen in Nederland. De leden voldoen al aan normen op het gebied van onder meer loon, premiebetaling en vervoer. Door het tekenen van het convenant verplichten zij zich nu ook om te voorzien in goede huisvesting voor hun werknemers. Het convenant houdt in dat de gemeente vergunning verleent aan de VIA-leden om woonruimte in de stad te gebruiken voor hun werknemers. Hierbij moet de huisvesting voldoen aan de in het convenant gestelde normen. De gemeente ziet hierbij toe op spreiding van de woonruimtes over de stad. Het gaat om een proef van twee jaar waarvoor 50 woningen voor circa 200 arbeidsmigranten beschikbaar zijn.

Naast het convenant is de gemeente ook met corporaties en particuliere verhuurders in overleg om een aantal panden beschikbaar te maken voor tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om panden die voorheen gebruikt werden door onderwijs- en zorginstellingen, maar ook kantoorpanden. Ook kan het gaan om tijdelijke verhuur aan arbeidsmigranten van woningen die in een sloop-nieuwbouwtraject zitten.