Gemeente Winterswijk


Gemeente Winterswijk verkoopt MAS-complex

5 april 2007

Winterswijk - De gemeente heeft overeenstemming bereikt met woningcorporatie De Woonplaats over de verkoop van de voormalige Middelbare Agrarische School (MAS) aan de Haitsma Mulierweg. De verkoop maakt deel uit van de pakketovereenkomst (concept) die eind maart werd gepresenteerd door de gemeente en de Woonplaats. In deze overeenkomst worden locaties genoemd die voor herontwikkeling in aanmerking komen. Het MAS-terrein is een van deze locaties.

Nadat het middelbaar agrarisch onderwijs begin jaren negentig naar Doetinchem vertrok, werd het gehele complex verhuurd aan het Graafschapcollege. In 2005 is met het Graafschapcollege een nieuwe huurovereenkomst gesloten voor alleen de semi-permanente aanbouwen. Hiermee kwam het markante hoofdgebouw voor een groot deel leeg te staan. De stichting Vluchtelingenwerk gebruikt op dit moment twee lokalen in het complex. Om te voorkomen dat het complex in verval raakt, stelde de gemeente een visie op voor het gehele MAS-complex. Hierin is als uitgangspunt genomen in stand houden en herbestemmen van het hoofdgebouw. Voor de rest van het terrein wordt gedacht aan woningbouw in het hogere marktsegment op ruime kavels.

Terug in oude staat
De Woonplaats, die ervaring heeft met het herbestemmen van oudere gebouwen (onder meer de Tricot in Winterswijk) is bereid het gehele complex te kopen. Doel is om het hoofdgebouw terug te brengen in de oude staat en er een passende bestemming aan te geven. Mogelijkheden zijn instellingen en organisaties die bezig zijn op sociaal of maatschappelijk terrein. Ook de oorspronkelijke conciƫrgewoning blijft voorlopig staan. Het huurcontract met het Graafschapcollege wordt gerespecteerd. Op termijn zal het huurcontract niet meer verlengd worden en zullen de aanbouwen worden gesloopt.