Gemeente Voorschoten

Bewoners Nieuw Voordorpstraat, politie en gemeente maken eerste afspraken voor jaarwisseling
Uitgebracht op: donderdag 5 april 2007

De bewoners van de Nieuw Voordorpstraat hebben woensdagavond 4 april 2007 als eerste kennisgenomen van het evaluatierapport van de politie. Aanleiding vormden de ongeregeldheden en het politieoptreden tijdens de jaarwisseling. Naast het bespreken van de evaluatie is ook gekeken naar de toekomst. Bewoners, politie en gemeente hebben de eerste afspraken gemaakt voor activiteiten in de buurt. In oktober 2007 zullen gesprekken worden gevoerd om de jaarwisseling voor te bereiden. Op dinsdagavond 10 april wordt de evaluatie besproken in de commissie Burger en Bestuur.

Burgemeester J.M. Staatsen opende de tweede bewonersavond (de eerste was 24 januari jl.) in de raadzaal van het gemeentehuis. Vervolgens presenteerde districtschef P. van Musscher een chronologisch feitenoverzicht. De politie is van mening dat zij proportioneel (gepast) geweld heeft gebruikt om de rust en orde in de Nieuw Voordorpstraat tijdens de jaarwisseling te herstellen. Bewoners konden vervolgens vragen stellen en uitten hun bezorgdheid over de onafhankelijkheid en juistheid van de evaluatie. Het onderzoek naar de gebeurtenissen van de afgelopen jaarwisseling is afgerond. Een feitenrelaas is opgesteld en overgedragen aan het Openbaar Ministerie. De Hoofd Officier van Justitie spreekt zich binnenkort uit over het oordeel over het optreden van de politie. Daarmee zal een emotionele fase worden afgesloten.

Kijkend naar de toekomst is zowel door de bewoners, politie en gemeente uitgesproken dat de komende jaarwisseling anders moet. Tijdens de avond heeft een aantal bewoners al suggesties gedaan om de jaarwisseling goed te laten verlopen. Afgesproken is om in oktober 2007 daar verder met elkaar over te spreken. Het contact tussen de politie en de bewoners zal onderhouden worden door de teamchef van politie Voorschoten en de wijkagent. In juni doet de straat mee aan de Nationale kinderspeeldag; de bewoners zijn al met de voorbereidingen gestart. De gemeente en politie zullen, waar nodig, helpen om meer activiteiten in de buurt op te zetten.


- einde bericht -