Gemeente Tilburg

5-4-2007
Meer werk in de zorg voor mensen met uitkering
Veertig werkplekken voor bijstandsgerechtigden

De gemeente Tilburg en Transvorm, arbeidsmarktorganisatie van de zorgsector, zorgen voor meer werk in de zorg voor mensen met een uitkering. Het gaat bijvoorbeeld om werk bij instellingen als het St. Elisabethziekenhuis, TweeSteden Ziekenhuis, Thebe, Amarant, Traverse en Kompaan.

Dit jaar krijgen 125 werkzoekenden een intakegesprek met Transvorm, ter beoordeling of werken in de zorg mogelijk en passend is. Daarnaast levert Transvorm 40 werkplekken voor bijstandsgerechtigden. Op 24 april wordt hiervoor een uitvoeringsconvenant getekend.

Wethouder Gon Mevis (Werk, Participatie & Inkomen): De zorgsector heeft behoefte aan gekwalificeerde medewerkers en 'extra handen aan het bed'. De gemeente is op zoek naar leuke en uitdagende banen waar mensen met een uitkering geplaatst kunnen worden. In het beleidsplan van het college hebben we afgesproken veel extra arbeidsplaatsen te creëren. Het convenant met Transvorm is één van de uitwerkingen van deze ambitie. Onze doelgroep is uitstekend geschikt voor het werken in de zorg. Ook met andere sectoren willen we dit type afspraken maken.

Vraag naar personeel
De zorg- en welzijnssector zorgt voor veel werkgelegenheid in Tilburg, de vraag naar personeel is erg groot. Vorig jaar zijn 98 mensen door Transvorm gescreend, waarvan
65 mensen zijn bemiddeld naar een reguliere baan of leerbaan, aldus Luuk Hammecher, directeur van Transvorm. Gezien dit succes sluiten we nu het uitvoeringsconvenant voor 2007. De totale begeleidingskosten bedragen 152.000,- euro. Transvorm en de gemeente nemen ieder 50% van deze kosten voor hun rekening.

Maatschappelijk Werkgeversschap
De afspraken met de zorgsector passen in het gemeentelijk project Maatschappelijk Werkgeverschap. Hierin worden ondernemers actief betrokken bij het vinden van werk voor mensen met een uitkering. Transvorm vertegenwoordigt als partner de ziekenhuizen, de verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg in Midden-Brabant. In 2004 hebben Transvorm en de gemeente al een convenant afgesloten, waarin samenwerkingsafspraken voor de periode van drieëneenhalf jaar zijn vastgelegd. Dit zogenoemde kaderconvenant wordt jaarlijks uitgewerkt in een uitvoeringsconvenant, dat voor 2007 dus op 24 april aanstaande wordt ondertekend.