Time : 17:03:16
Date : 05 April 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

Bluetongue bij herkauwers : nieuwe versoepeling maatregelen voor handelsverkeer

Als gevolg van het einde van de inactiviteitperiode van de bluetonguevector, werden de versoepelingen van de maatregelen met betrekking tot het intracommunautaire handelsverkeer die werden vastgelegd in Protocol nr. 3 onlangs ingetrokken (communiqué van 30/03/2007).

Op 04 april 2007 ondertekenden de door serotype 8 van bluetongue bij schapen getroffen landen (België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk) een nieuw protocol (nr. 4) dat het handelsverkeer tussen deze landen opnieuw vergemakkelijkt.

Gelet op de resultaten van de wintermonitoring, wordt het hele Belgische grondgebied thans als 20-kilometerzone beschouwd.

Concreet gelden in aansluiting op deze beslissingen vanaf 06 april 2007 om 12.00 u de volgende maatregelen :


-voor het vervoer van herkauwers binnen België : ode maatregelen in verband met verplaatsingen zijn niet meer van kracht (vrije circulatie) ;


-voor het handelsverkeer van herkauwers vanuit België naar de getroffen landen :
omet als bestemming een 20 km-zone :
§vervoer is toegestaan voor zover een insecticidenbehandeling van zowel dier als transportmiddel wordt toegepast ;

omet als bestemming een beschermingsgebied (straal van ongeveer 150km) :
§vervoer van dieren naar een slachthuis is toegestaan voor zover een insecticidenbehandeling wordt toegepast ;
§verplaatsingen van fok- en gebruiksdieren naar een veehouderij zijn toegestaan voor zover deze dieren met gunstig resultaat een bloedonderzoek (PCR of ELISA) ondergingen en beschermende maatregelen (insecticide behandeling) tegen de vectoren worden getroffen . In het bijzonder voor Frankrijk wordt een tweede bloedonderzoek gevraagd na aankomst in het bedrijf van bestemming ;

omet als bestemming een vrije zone:
§dieren kunnen niet rechtstreeks vanuit België naar het vrije gebied in Frankrijk of Duitsland verzonden worden. Zij moeten eerst een periode van 14 tot 28 dagen verblijven in een beschermingsgebied en vervolgens met gunstig resultaat getest worden.
§Momenteel kunnen vanuit België geen herkauwers verzonden worden naar landen die vrij zijn van bluetongue.

Meer bijzonderheden over de maatregelen en het volledige dossier kan u vanaf morgen terugvinden op de website www.favv.be è bluetongue.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers:
Inge Jooris
0475 80 04 87

URL: http://www.favv.be