Ministerie van Defensie

Datum 5 april 2007
Ons kenmerk D/2007009381

Antwoord op Kamervragen over AGS-toestellen en AWACS-toestellen

(ingezonden 16 maart 2007)

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Neppérus en Weekers (beiden VVD). Deze vragen werden ingezonden op 16 maart 2007 met kenmerk 2060709730.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

Bijlage: Antwoorden.

Pagina 1/3

Ministerie van Defensie

Antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden Neppérus en Weekers (beiden VVD) aan de staatssecretaris van Defensie over AGS-toestellen en AWACS-toestellen (ingezonden 16 maart 2007 met kenmerk 2060709730)

1.
Kent u het artikel "NAVO-radar goed voor 1100 banen"? 1)

Ja

2.
Klopt de opmerking van de in het artikel geciteerde kolonel, dat plaatsing van Alliance Ground Surveillance (AGS-vliegtuigen op de vliegbasis Geilenkirchen 1100 mensen werk geeft, terwijl op andere vliegvelden de inzet van 1800 mensen nodig zou zijn? 5.
Kunt u nader aangeven wanneer de uitkomsten van het officiële NAVO-onderzoek naar plaatsingsmogelijkheden van AGS-toestellen bekend worden?

De door u genoemde aantallen arbeidsplaatsen komen overeen met initiële schattingen van de Navo. In de komende periode zal de Navo een nader onderzoek uitvoeren naar elf mogelijke locaties voor de stationering van de AGS-toestellen. Dit onderzoek kan resulteren in aanpassingen van de benodigde aantallen arbeidsplaatsen. Het onderzoeksrapport zal naar verwachting eind juni worden aangeboden aan de Internationale Militaire Staf van de Navo. Besluitvorming over de stationering van AGS vindt mogelijk plaats in de tweede helft van 2007.
3.
Klopt de opmerking van de geciteerde militair dat aan plaatsing van AGS-vliegtuigen voorwaarden zouden kunnen worden gesteld, zoals niet meer vluchten in totaal dan nu met de Awacs-toestellen en de plaatsing van nieuwe, stillere motoren aan Awacs- toestellen?
4.
Ziet u mogelijkheden om afspraken te maken met de NAVO en met Duitsland over een pakket van nieuwe, stillere motoren voor de AWACS-toestellen, de komst van AGS-

Pagina 2/3

Ministerie van Defensie

toestellen op de vliegbasis Geilenkirchen met bijbehorende werkgelegenheid en een in totaal mindere geluidsoverlast?

Ik heb kennisgenomen van de desbetreffende opmerking in het Limburgs Dagblad van 12 maart jl. Ik ga ervan uit dat de geciteerde militair deze uitspraken gedaan heeft in zijn functie van plaatsvervangend commandant van de Navo-vliegbasis Geilenkirchen. Ten aanzien van de mogelijke stationering van AGS-toestellen op de vliegbasis Geilenkirchen, sta ik nog steeds op het standpunt dat Nederland hieraan niet zal meewerken, zoals ik u in mijn brief van 9 januari jl. heb gemeld in antwoord op vragen van de leden Duyvendak, De Wit en Samsom.

6.
Wanneer worden de resultaten bekend van het door de Kamer bij motie-Koopmans van 15 februari gevraagde overleg in de NAVO-raad over vermindering van de geluidslast?2)

Naar aanleiding van de motie-Koopmans is de problematiek van de geluidsoverlast van de AWACS-toestellen hoog op de politieke agenda van de Navo geplaatst. Tijdens het bezoek van de Secretaris-Generaal van de Navo aan Den Haag op 22 maart jl. is dit onderwerp eveneens besproken. Daarbij heeft Nederland aangekondigd de geluidsoverlast van de AWACS-vliegbasis in Geilenkirchen op korte termijn in de Noord-Atlantische Raad aan de orde te zullen stellen.

1) Limburgs Dagblad, 12 maart 2007
2) Kamerstuk 30 800 X, nr. 70

Pagina 3/3

---- --