Ingezonden persbericht


Persinformatie | |

ICT-branche tegen verwijderingsbijdrage voor ICT-apparatuur

Woerden, 5 april 2007

ICT Milieu deelt de conclusies van de minister van VROM, die 4 april 2007 een rapport naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over producenten-verantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid betekent dat producenten en importeurs verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer van de producten die zij op de markt brengen. De ICT-branche hanteert hierbij een efficiënt inzamelings- en recyclingsysteem, zonder verwijderingsbijdrage. Het is een succesvol systeem met grote milieuwinst.

De minister van VROM constateert in haar rapport dat er een gebrek aan financiële transparantie is voor besteding van de fondsen die via een verwijderingsbijdrage zijn ontstaan. De consument betaalt deze bijdrage bij de aankoop van tal van producten maar niet bij de aankoop van computers, printers, mobiele telefoons en andere ICT-apparatuur. De discussie over verwijderingsbijdragen en de hoogte daarvan is daarom niet van toepassing op ICT-apparatuur.

Het unieke aan het ICT-inzamelsysteem voor de gescheiden inzameling en verwerking van gebruikte ICT-apparatuur, is dat producenten en fabrikanten zelf de inzamel- en recyclingkosten betalen. ICT Milieu, de uitvoeringsorganisatie van het inzamelsysteem, kent daarom ook geen fondsen waarin enorme vermogens zijn opgebouwd.

Succesvol
ICT Milieu heeft in 2006 ruim 18 miljoen kilo gebruikte ICT-apparatuur verwerkt. Dit is een stijging van 9% ten opzichte van het jaar ervoor. Van alle ingezamelde apparatuur is 95% nuttig toegepast als nieuwe grondstof of als brandstof. Dit is ver boven de wettelijke norm hiervoor van 75%. Grondstoffen als (edel)metalen, kunststoffen en glas krijgen op deze manier een tweede leven. Ook worden er geen lood en andere gevaarlijke stoffen meer toegepast in apparaten. Sinds de start van het ICT-inzamelsysteem in 1999 is ruim 90 miljoen kilo ICT-apparatuur ingezameld en gerecycled.

Over ICT Milieu
ICT Milieu heeft de dagelijkse leiding over het ICT inzamelsysteem en verzorgt de landelijke inzameling van gebruikte ICT-apparaten en de recycling ervan met de best beschikbare technieken. Tevens verzorgt ICT Milieu de monitoring en rapportage aan het ministerie van VROM en onderhoudt zij contacten met de overheid, politiek, andere brancheverenigingen, maatschappelijke organisaties, de media en adviseurs op zowel nationaal als internationaal niveau. Voor meer informatie zie www.ictmilieu.nl. Stichting ICT Milieu maakt onderdeel uit van ICT~Office.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Office-, en Internetbedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die E 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Office sector. Zie www.ictoffice.nl

Noot aan de redactie (