Nederlandse Vereniging van Banken

Amsterdam, 5 april 2007

Banken waarschuwen: criminelen werven handlangers via e-mail!

Op dit moment circuleert er in Nederland een e-mail waarin een bedrijf onder de naam RBCFINANCE mensen werft voor de functie van financieel medewerker. De ontvanger van de mail wordt opgeroepen om Financiële medewerker te worden. Het werk van die medewerker bestaat dan uit: snelle bewerking van financiële stromen van geldwissels. Om voor de baan in aanmerking te komen wordt de klant opgeroepen om een aanvraagformulier op een website in te vullen door u persoonlijke gegevens daarin op te schrijven.

De NVB roept, namens alle Nederlandse banken, het publiek op om niet in te gaan op deze of soortgelijke e-mails. Geef nooit uw persoonlijke of financiële gegevens aan onbekenden die u ongevraagd op straat, telefonisch, schriftelijk of per e-mail benaderen. De NVB wijst erop dat de klant die toch ingaat op het bovengenoemde aanbod medeplichtig kan worden aan criminele activiteiten en daarvoor vervolgd kan worden. Ook is denkbaar dat de klant zélf slachtoffer wordt van oplichting of fraude door misbruik van de opgegeven persoonlijke gegevens.

De NVB wil de consumenten nogmaals op het hart drukken dat zij zorgvuldig om moeten gaan met hun persoonlijke gegevens. Het is van het grootste belang dat de klanten alle aanwijzingen van de eigen bank opvolgen om veilig te bankieren en om te voorkomen dat zij via het internet slachtoffer worden van fraude. Daarnaast verwijzen wij naar de website www.veiligbankieren.nl , waar de klant verdere tips en informatie vindt over veilig bankieren en het zorgvuldig omgaan met persoonlijke gegevens en internetbankieren.


---

------------------------