Gemeente Geldrop-Mierlo


Reconstructie van het buitengebied

Er zijn veel ontwikkelingen gaande in het Brabantse buitengebied. Sommige boeren stoppen er mee, of gaan op zoek naar een andere locatie. Anderen zoeken naar alternatieven, bijvoorbeeld door hun activiteiten te verbreden. Kamperen bij de boer is daar een voorbeeld van. Ook komt het voor dat bestaande veehouderijen omschakelen naar andere activiteiten, zoals het exploiteren van paarden. Deze, voornamelijk economische, veranderingen zijn echter niet de enige ontwikkelingen die plaatsvinden. Zo verplicht het Rijk dat er in het buitengebied een zogenaamde `Ecologische Hoofdstructuur' wordt gerealiseerd, een netwerk van natuurgebieden die met elkaar verbonden zijn (ecologische verbindingszones). Verder maakt het stijgende waterpeil het noodzakelijk om de mogelijkheden voor waterberging te vergroten: rivieren en beken moeten buiten hun oevers kunnen treden zonder dat we natte voeten krijgen. Deze ruimte voor waterberging zoeken we in het buitengebied.

Reconstructieweg concentratiegebieden

Hoewel er dus veel positieve veranderingen zijn in het buitengebied, zijn er ook minder goede ontwikkelingen. Zo liet de varkenspest, die uitbrak in 1997, zien hoe kwetsbaar de intensieve veehouderij was. Er is een toegenomen druk op het buitengebied door de toenemende vraag naar ruimte voor natuur, water, recreatie, wonen en werken. Verder kunnen veranderingen in het buitengebied leiden tot botsende belangen bij de gebruikers ervan. Agrarische bedrijven veroorzaken bijvoorbeeld een bepaalde geur, waar recreatieve bedrijven last van kunnen hebben. De bovenstaande factoren verstoren het evenwicht in het buitengebied. Daarom geeft de `Reconstructiewet Concentratiegebieden', die is opgesteld naar aanleiding van de varkenspest, aan dat provincies reconstructieplannen moeten maken om het evenwicht weer te herstellen.

Reconstructieplannen Noord-Brabant

In het najaar van 2005 is de provincie Noord-Brabant begonnen met de reconstructie van het buitengebied. De reconstructieplannen geven richting aan ontwikkelingen voor de periode tot en met 2016. Hierbij wordt zowel gekeken naar de wensen van de gebruikers van het buitengebied als naar alle ontwikkelingen op het gebied van recreatie, natuur en landbouw. Een initiatief staat niet op zichzelf, maar wordt gekoppeld aan de omgeving en aan andere initiatieven die in de buurt plaatsvinden.

Reconstructie in Geldrop-Mierlo

De gemeente Geldrop-Mierlo ligt in twee reconstructiegebieden: De Peel en Boven-Dommel. We voeren reconstructieplannen uit die betrekking hebben op ons grondgebied. De gebruikers van het buitengebied, de Provincie, Waterschappen en natuurinstanties helpen ons hierbij.

Wat doet de gemeente zoal aan reconstructie? Hieronder volgen enkele voorbeelden:
o We begeleiden agrariërs bij het maken van keuzes voor de toekomst, of het nu gaat om verplaatsing, beëindiging of omschakeling van hun bedrijfsvoering.
o Rondom natuurgebied Sang en Goorkens, op de grens met Someren, voeren we een vrijwillig kavelruilproject uit. Het natuurgebied heeft namelijk van nature een hoge grondwaterstand, waardoor er `kwel' optreedt. Agrariërs in het gebied zitten niet te wachten op vernatting van hun percelen, terwijl de natuur hier juist van profiteert. Via het kavelruilproject kunnen agrariërs hun te natte kavels ruilen, zodat deze gebruikt kunnen gaan worden voor natuur. Omgekeerd kunnen de oorspronkelijke `natuurkavels' dienst gaan doen als landbouw- of cultuurgrond.
o We zijn, samen met de andere gemeenten in het reconstructiegebied De Peel bezig om een landschapsontwikkelingsplan op te stellen. Dit plan moet de geschiedenis van het landschap in beeld brengen: wat zijn waardevolle gebieden en wat er moet gebeuren om bepaalde landschappen te behouden of te herstellen? o We leggen ecologische verbindingszones aan, zoals het Rijk ons verplicht heeft.

Meer weten

De gemeente doet meer aan reconstructie dan hier wordt genoemd (hoewel er nog veel méér moet gebeuren in de toekomst). Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Sander Mom van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Hij is iedere werkdag te bereiken via telefoonnummer (040) 289 37 67. U kunt Sander Mom ook bellen als u een project-idee heeft dat wij eventueel zouden kunnen uitvoeren in het