Ministerie van Defensie

ACTUEEL

05-04-2007 16:39

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Instructeurs van de Koninklijke Marechaussee in Deh Rawod hebben wederom 26 hulpagenten voor de Afghan National Auxilary Police getraind. Het gaat om de voorlopig laatste ordebewakers in deze regio.

De Afghan National Auxilary Police is in het leven geroepen ter aanvulling van de Afghan National Police. Cursisten krijgen een basistraining van twee weken bestaande uit zowel praktijk- als theorielessen. Zij die de cursus met goed gevolg doorstaan ontvangen een diploma dat recht geeft op het uitvoeren van taken als hulpagent.

Vuurcontact
De afgelopen periode hebben in het inzetgebied een aantal vuurcontacten plaatsgevonden. Op 26 maart kwam een eenheid ten noorden van Tarin Kowt tweemaal onder vuur te liggen. Twee dagen later gebeurde dit eenmaal. De drie aanvallen werden beantwoord met 81 mm mortieren en luchtsteun, geleverd door zowel een Nederlandse als een coalitie-eenheid. Hierbij vielen slachtoffers onder de vijandelijke strijders. Op 29 maart is ten noorden van Tarin Kowt, met ondersteuning van de Pantserhouwitser, een aantal keer geschoten om personen met mogelijk vijandelijke intenties af te schrikken. Bij deze actie vielen geen slachtoffers.

Luchtsteun
Naast de eerder genoemde luchtsteun door Nederlandse eenheden leverde een Nederlandse Apache gevechtshelikopter op 29 maart ten noorden van Deh Rawod ondersteuning aan een coalitie-eenheid onder vuur. De vijandelijke strijders werden met het boordkanon aangegrepen. Nederlandse F-16âs leverden in Helmand twee maal vuursteun ten behoeve van operatie Achilles. Op 26 maart werden twee lasergeleide bommen afgeworpen en het boordkanon gebruikt om een coalitie-eenheid te ondersteunen. Op 28 maart werd ook steun geleverd aan een coalitie-eenheid onder vuur. Hierbij zijn drie lasergeleide bommen afgeworpen. Bij de luchtacties zijn mogelijk slachtoffers gevallen.