Politie Limburg-Noord

Politie district Venray blikt terug op resultaten van 2006
Datum: 5-04-2007
Tijd bericht: 17:46
Plaats: District Venray
Terugkijkend op het jaar 2006 heeft de politie van het district Venray de meeste operationele doelen gehaald. Toch is er ook nog sprake van een aantal zorgpunten: autoinbraken, geweldsdelicten en woninginbraken. De driehoek van het district Venray heeft besloten om woninginbraken te kiezen als speerpunt in 2007. Zij heeft hiervoor een integraal project opgezet met als voorzitter de burgemeester van Horst aan de Maas.

Het jaar 2006 stond In het district Venray in het teken van gezamenlijk criminaliteit en veiligheid aanpakken. Voorbeelden van deze samenwerking zijn het Maasproject. De politie werkt hierin samen met Rijkswaterstaat, Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA's) en andere toezichthouders aan de overlast aan de Maas. Ook het Groene Goud, een integraal project om illegale hennepteelt te ontmoedigen, is een voorbeeld van intensieve samenwerking op een innovatieve en effectieve manier.
Ook het fijnmazig politiewerk in buurten en wijken heeft in 2006 meer prioriteit gekregen. De politie heeft het afgelopen jaar ook geïnvesteerd in het recht doen aan de burger. Door extra capaciteit werden meer aangiftes behandeld. Ook werden alerte burgers die bij de politie een melding deden, teruggebeld waarbij hen werd verteld wat de politie aan de melding had gedaan.

Verkeer
Het aantal verkeersslachtoffers is de laatste jaren stabiel, maar te hoog in het district. In 2006 waren er negen dodelijke verkeersslachtoffers. 108 gewonden moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. De politie wil het aantal slachtoffers met ernstig letsel terugbrengen door te controleren op het dragen van gordel en helm, rijden door rood licht en te hard rijden. De controles vinden vooral plaats op risicovolle locaties.

Jeugd
Ook in 2006 was er sprake van structurele aandacht voor het speerpunt jeugd. De aanpak van overlastgevende jeugdgroepen maar ook van jeugdige veel- en meerplegers bleek succes te hebben. In het district waren het afgelopen jaar geen criminele jeugdgroepen actief.

Criminaliteit
Ondanks het feit dat er ruim 100 verdachten méér aan het OM werden aangeleverd dan in 2005, werd de afgesproken doelstelling voor 2006 niet gehaald. Door enkele grote rechercheonderzoeken was de druk op de opsporingscapaciteit erg groot. Toch is er ook extra recherchecapaciteit ingezet op de eenvoudiger recherchezaken door een districtelijk team te vormen. Geweldsdelicten, auto-inbraken en woninginbraken waren in 2006 zorgpunten. Het aantal woninginbraken is gestegen van 372 in het jaar 2004 tot 689 in 2006. Niet alleen het aantal, maar ook de grote impact van woninginbraken op de burger, is reden voor de districtelijke driehoek om juist dit probleem in 2007 integraal te gaan oppakken.