Ingezonden persbericht


Vragen GroenLinks over toekomst pand Rohm en Haas aan Eemkade in Amersfoort

persbericht

Onbehoorlijk bestuur rond Rohm & Haas?

4 april 2007

GroenLinksraadslid Sylvia Kesler wil komende dinsdag van wethouder Cultuur weten wat het kan betekenen voor de kunstenaars in het gebouw van Rohm en Haas dat de gemeente het gebouw in erfpacht wil geven aan architectenbureau Poolen.

De afgelopen week verscheen er in de Amersfoortse Courant een artikel over architectenbureau Jan Poolen en het gebouw van Rohm en Haas aan de Eemkade. Dit artikel kunt u online lezen op: http://www.ad.nl/utrecht/article1201861.ece

Met Poolen en adviesbureau Pentascope moet in voormalige lijmfabriek Rohm en Haas, de creatieve economie in het Oliemolenkwartier in Amersfoort een gezicht krijgen. De bureaus hebben belangstelling voor de twee loodsen met geknikte daken, de schoorsteen en het opvallende witte gebouw met hoge boogramen. Kesler vraagt zich af of het wel netjes is om niet eerst met de huidige gebruikers in de slag te gaan. Er is immers besloten om de komende 15 jaar nog niets definitiefs met het gebied te doen.

Architect Poolen zegt: "Wij zijn geen bureau van dichte deuren, maar zien veel in samenwerking met andere bedrijven en elkaar op ideeën brengen", maar aan Kesler is vooralsnog onduidelijk wat voor ideeën dat dan zijn en wat de creatieve invloed daarvan op de stad is. En moet het samenwerking met een ander bedrijf zijn? Zijn twee beeldend kunstenaars een bedrijf? Kesler: "De kunstenaars die nu in dat deel van Rohm & Haas zitten treden hartstikke naar buiten en halen de stad in het pand naar binnen. Ze werken mee aan allerlei tentoonstellingen in de openbare ruimte, met grote kunstwerken die tot de verbeelding spreken. Daarnaast nodigen ze scholen en passanten uit om van hen te leren en te komen kijken. Ze zitten daar op een belangrijke plek, naast ons toekomstige Cultuurhuis het Eemcentrum. Commercie en kunst kunnen veel aan elkaar hebben. Maar worden de plannen van de huidige gebruikers, de kunstenaars, wel serieus genomen? En hoe wordt creativiteit als activiteit op zichzelf in die samenwerking van kunst en commercie gewaardeerd?" Het plan voor de toekomst van het complex dat de kunstenaars hadden ingeleverd lijkt niet serieus genomen te worden. Een woordvoerder van de gemeente denkt dat de restauratie 'zeker meer dan een miljoen euro kost'. Het is mooi als een bedrijf dat wil en kan ophoesten. Maar gaan we alleen een bepérkte invulling geven aan onze plannen voor creatieve economie? Wat GroenLinks betreft niet." Kesler wil een rondetafelgesprek met de betrokkenen en de raad over wat verstaan moet worden onder 'creatieve economie' en de rol van kunstenaars daarin.



Ingezonden persbericht