Gemeente Haarlemmermeer



Onderzoek renovatie bruggen Calatrava uitgewerkt

Oplossing voor Calatrava bruggen nabij

Resultaten van het onderzoek en oplossingen worden aan gemeenteraad voorgelegd

De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft op 16 februari 2006 het college verzocht om uit te zoeken wat er nodig is om de geconstateerde roestvorming van de Calatrava bruggen in de toekomst tegen te gaan. Afgezien van de problemen met de roestvorming moest ook nog een aantal opleverpunten worden aangepakt. Daarnaast is met de raad afgesproken dat de verlichting van de bruggen wordt aangepast. Hierbij geldt dat de verkeersveiligheid boven het belang van vormgeving staat.

Voor de totale kosten voor dit afrondingstraject heeft het college bijna vijf miljoen euro gereserveerd.

Resultaten onderzoek corrosie bruggen

Uit het onderzoek is gebleken dat de renovatie van de bruggen Harp, Citer en Luit mogelijk is, maar dat dit ingrijpender is dan oorspronkelijk gedacht. Bovendien moet het leuningwerk van de bruggen worden bewerkt om ook daar verdere roestvorming tegen te gaan. Tenslotte moet een aantal restwerkzaamheden worden uitgevoerd.

Alles in één oplossing voor de bruggen

Het college stelt voor om alle problemen met de bruggen in één keer aan te pakken. In februari 2006 is een eerste inschatting gemaakt over roestvorming bij de Harp en de Fly-over van de Citer. Er werd toen van uitgegaan dat het injecteren van de bruggen om verdere roestvorming tegen te gaan technisch mogelijk was. Daarbij werd gemeld dat dit voorstel zou worden bijgesteld indien zou blijken dat een andere reparatiewijze noodzakelijk was dan wel dat er meer schade aan de bruggen is.
Uit onderzoek blijkt dat delen van de constructie van de bruggen afwijken van het oorspronkelijke bestek, waardoor het niet mogelijk is om de injectiemethode toe te passen.

Bij de nu voorliggende oplossing moeten de bruggen deels worden gedemonteerd, waardoor de roestvorming definitief kan worden aangepakt. Gelijktijdig wordt de verlichting van de bruggen aangepakt en het herstelschilderwerk uitgevoerd. Op deze manier worden alle problemen in één keer opgelost. Het college heeft voor de totale renovatie van de bruggen ongeveer vijf miljoen euro gereserveerd. Hiermee worden alle reparaties en de kosten van de restpunten gedekt.

Verhalen op aannemers

Voor het herstel van de schade (ongeveer vijf miljoen) worden de aannemer(s) aansprakelijk gesteld. Het college zal de uiteindelijk geleden schade verhalen op de verantwoordelijke aannemers.

Onderzoek verantwoordelijkheden

Het college heeft besloten zo snel mogelijk een onderzoek te starten naar de wijze waarop het toezicht op het proces én de bouwwerkzaamheden van de bruggen Luit, Harp en Citer is gegaan.

Het voorstel van het college wordt op 19 april 2007 behandeld in de gemeenteraad.