Ingezonden persbericht


Theater LANTAREN/VENSTER

Persbericht

MUZIEKPROGRAMMA LANTAREN/VENSTER - APRIL 2007

Donderdag 05 april
21.00 / 8 euro

El Pino & The Volunteers

Voorprogramma: Storybox

El Pino & The Volunteers "Molten City"
Naar aanleiding van de release van hun veelgeprezen debuut "Molten City", kruisen El Pino & the Volunteers het land door met de 'Molten City Tour'. En wat is een betere plek om de tour af te sluiten dan in Lantaren-Venster!

Molten City is een indrukwekkende mix van alt country, americana, pop en rock. Met een sound die het midden houdt tussen gerenommeerde artiesten als Calexico, Steve Earle en The Jayhawks doen El Pino en zijn Volunteers meteen een gooi naar (inter-)nationale erkenning. Het uitgebreide instrumentarium, onder andere banjo, harmonica, dobro, mandoline en accordeon, zorgt ervoor dat de subtiele liedjes de nodige diepgang hebben en het scherpe randje niet verliezen. Die balans maakt El Pino & the Volunteers een van Nederlands meest imponerende bands.

Bezetting:
David Pino - gitaar, mondharmonica, zang
Elstar - basgitaar, zang
Harm Goslink Kuiper - accordeon, banjo, dobro, mandoline Tjirk Deurloo - gitaar, zang
Wouter De Waart - drums, percussie

Storybox

Net als El Pino & the Volunteers richt ook Storybox zich op 'rootsy' stijlen uit Amerika. Wie goed naar hun muziek luistert, zal verbaasd zijn over het geluid. Alles klinkt even authentiek. Mede verantwoordelijk daarvoor is zonder twijfel producer Jelle Kuiper. Hij werkt met regelmaat met acts als Calexico en Giant Sand en weet dus maar al te goed hoe een goede, broeierige americana-plaat moet klinken.

Bezetting

Helge Slikker - zang, piano, gitaar

Niels de Rooij - bas, zang

Oscar Buma - gitaar, banjo

Frank Gorter - drums, percussie

Zaterdag 07 april

21.00 / 13 euro | 11 euro

Nederlandse jazz double-bill: Joost Lijbaart | Wolfert Brederode | Susanne Abbuehl

Joost Lijbaart & Wolfert Brederode "One"
Geen ingewikkelde composities, maar ruwe schetsen. Dat is het uitgangspunt voor een tijdloze reis door een eindeloos klankspectrum. En dat het resultaat door twee verschillende instrumenten wordt gebracht, is bijna een verrassing - zó innig speelt dit opmerkelijke nieuwe duo samen.

Lijbaart en Brederode werkten vaker samen. Onder meer in de groep van zangeres Susanne Abbuehl en in verschillende dans- en theaterprojecten. In 2005 nodigde schrijver P.F. Thomése de twee uit om muziek te maken voor de luisterboek-uitgave van zijn bekroonde werk Schaduwkind. De samenwerking beviel zo goed dat de twee musici besloten om als duo verder te gaan en doken de studio in.

Bezetting:
Joost Lijbaart - drums

Wolfert Brederode - piano

Wolfert Brederode & Susanne Abbuehl
In 2001 verscheen het debuutalbum April van de Zwitsers-Nederlandse zangeres Susanne Abbuehl. Dat leverde haar niet alleen wereldwijde waardering op, maar ook een Edison. Ze werd vergeleken met jazz-zangeressen als Cassandra Wilson en Norah Jones.

Vorig jaar later was daar de opvolger Compass. Een richtingwijzer naar muzikale elegantie waarop Abbuehl haar woorden direct in het oor van de toehoorder zingt en fluistert. En iedereen betovert met de emotionele diepte van haar voordracht. Het rustige, elegante pianogeluid op dit album wordt verzorgd door Wolfert Brederode, een belangrijke centrale factor op Compass.

Bezetting:
Susanne Abbuehl - zang

Wolfert Brederode - piano

Dinsdag 10 april

20.30 / 11 euro | 9 euro
De Rotterdamse school #8: Stille stad, levende muziek Rotterdam had in het Interbellum een rijke stadscultuur en een bruisend uitgaansleven. De stad moet er architectonisch prachtig uitgezien hebben. De weinige herinneringen die er zijn, staan op deze vroege documentaires en reclamefilms, die geconserveerd zijn door het Filmmuseum. De regisseurs geven hun visie weer met alle mogelijkheden die de filmtechnieken indertijd boden, echter zonder geluid. De levende muziek maakt het subjectieve beeldverhaal compleet en de eigentijdse visie van de componisten maakt de films actueel.

Het modern klassieke DoelenKwartet fungeert als een miniorkestje met alle mogelijkheden voor expressie, dramatiek en intimiteit. Een aantal gastmuzikanten uit de jazz en popmuziek zorgt voor extra kleur en afwisseling.

Programma:

. Inleiding door componist Oscar van Dillen met als titel: "Beeld en muziek".
. De films: Maasbruggen (1937, Paul Schuitema); De Brug (1928, Joris Ivens); Rotterdam Binnenstad; Panorama van de Koningshaven; Hoogstraat (1929 Andor von Barsy); Niemeyer pijptabak (1923); Katendrecht; Machines en Chiefwhip.
. De componisten: Oscar van Dillen (1958), Andreas Kunstein (1967), Arend Niks (1960), Duo Lukas Simonis (1962)/Pierre Bastien (1953), Andreas Suntrop (1966) en Friso van Wijck (1974).
. Uitvoering: het DoelenKwartet met Frank de Groot (viool), Vera van der Bie (viool), Karin Dolman (altviool), Hans Woudenberg (cello). En de gastmuzikanten: Pierre Bastien (mechanische loops, pocket trompet e.a.), Lukas Simonis (elektrisch gitaar), Andreas Suntrop (elektrisch gitaar).

Dinsdag 17 april

20.30 / 5 euro

Rotterdam Young Ensemble

Dirigent: Roberto Beltran Zavala

Het Rotterdam Young Ensemble bestaat uit achttien getalenteerde musici van zeven verschillende nationaliteiten. Sinds hun oprichting speelden ze concerten uit de barokperiode tot en met hedendaagse muziek. Met speciale aandacht voor nieuwe stukken van jonge componisten, waarbij leden van het ensemble optraden als solist.

Het enthousiaste ensemble is fris en vernieuwend. Niet in de laatste plaats door het dynamische karakter van hun programmering, waarbij orkest en kamermuziek gecombineerd worden. Het huidige seizoen speelt het Rotterdam Young Ensemble vier verschillende programma's, waaronder een Jonge Solisten concert, een postromantisch programma en een internationaal hedendaagse muziek concert. Deze laatste, het programma met internationale hedendaagse muziek, wordt vanavond gepresenteerd in Lantaren/Venster.

Programma:
Sonata for solo cello' - Gyorgy Ligeti (Hongarije)

'Touch and go' - Roderik de Man (Nederland)

'Secretly listen' - Georgina Derbez (Mexico)

'Crisantemos' - Jorge Torres (Mexico)

'Dreisam-Nore' - Younghi Pagh-Paan (Korea)

'Hades Spell' - C.v. Eijden (Nederland)

Bezetting:

Emiliano Gavito - basfluit (gastmuzikant)

Peter Jessen - solo contrabas

Naia Mandaluniz - fluit

Naomi Dekker - klarinet

Marij van Gorkom - klarinet
Bas Duister - trompet

Eva Rauter - piano

Oscar Alblas - percussie

Dagmar Blanken - viool

Hara van Amersfoort - altviool

Marielle Rijkaart - cello

Tessa Helder - contrabas

Zaterdag 21 april

21.00 / 17 euro | 15 euro

The Super Qu!ntet met David Murray

The Super Qu!ntet is een voornamelijk uit Amerikanen bestaande groep, aangevuld met initiatiefnemer en gitaarvirtuoos Jan Kuiper. Je zou de formatie ook 'Four Yankees and a Dutchman' kunnen noemen, maar dan verlies je het kwaliteitselement in de titel.

Begin maart 2006 raasde het freefunk, jazz, grunge collectief The Super Quartet met Murray, Tacuma, Kuiper en drumbeest Cornell Rochester door de jazzclubs van Nederland Super Quartet.

Nu heeft Craig Harris zich bij het viertal gevoegd. Harris speelde met de top van de moderne jazz: Lester Bowie, Sam Rivers, Dollar Brand en Sun Ra. Drummer Calvin Weston speelde al op zeventienjarige leeftijd bij Ornette Coleman's Prime Time Band. Ook toerde en maakte hij plaatopnames met o.a. James 'Blood' Ulmer en James Carter. Ook Jamaaladeen Tacuma maakte als negentienjarige deel uit van Prime Time. Daarnaast trad deze free funk-bassist op met Kip Hanrahan, Courtney Pine, Derek Bailey en natuurlijk David Murray. Jan Kuiper is vanaf z'n twintigste professioneel gitarist en speelde onder meer met Woody Shaw, Steve Coleman, Odean Pope, Ray Anderson, Arthur Blyte en David Murray.

Bezetting:
David Murray - tenor

Craig Harris - trombone

Jamaaladeen Tacuma - basgitaar
Calvin Weston - drums

Jan Kuiper - gitaar

Zaterdag 28 april

21.00 / 17 euro | 15 euro

Roy Hargrove Quintet

Trompettist Roy Hargrove is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de hardbop, de melodieuze en soulvolle variant van bebop. Altijd zoekend naar nieuwe kleuren en uitdagingen in zijn spel, weet Hargrove steeds weer een onuitwisbare indruk te maken.

In 1987 werd Hargrove onder de hoede van Wynton Marsalis genomen, die hem introduceerde bij spelers als Bobby Watson, Ricky Ford en Carl Allen. Hargrove werd geliefd met een felle, no-nonsense stijl die volstrekt op zich zelf staat en weinig verwantschap vertoont met voorgangers.

Naast jazz flirt Hargrove regelmatig met de zogenaamde new classic soul door mee te spelen op belangrijke platen in het genre van Erykah Badu, Q-Tip en D'Angelo.

In 2006 bracht hij twee van zijn muzikale werelden wat dichter bij elkaar door tegelijkertijd twee volkomen verschillende CD's uit te brengen: Distractions en Nothing Serious - nieuwe opnames van Hargrove's beide groepen. Op Distractions zijn de hedendaagse funk/jazz sounds van The RH Factor te horen, op Nothing Serious de straight-ahead jazz van het Roy Hargrove Quintet met speciale gast Slide Hampton op trombone.

De publiekslieveling van vele festivals, concertzalen en clubs blijft wereldwijd touren en doet vanavond Lantaren/Venster aan.

Bezetting:

Roy Hargrove - trompet, flugelhorn

Justin Robinson - altsax, fluit
Stephen Scott - piano

Danton Boller - bas

Montez Coleman - drums


---

Kim van Hardeveld
Publiciteit Muziek
(dinsdag, woensdag, donderdag)

Theater Lantaren/Venster
Gouvernestraat 133
3014 PM Rotterdam, The Netherlands
T: +31 10 277 22 66
M: +31 6 33 03 86 60
F: +31 10 277 22 86
e-mail: vanhardeveld@lantaren-venster.nl
www.lantaren-venster.nl

Postbus 25278 Kantoor (+31) (0)10-277.22.66 Kassa (+31) (0)10-277.22.77 3001 HG Rotterdam, Nederland Fax (+31) (0)10-277.22.86 Informatie (+31) (0)10-277.22.88 Bezoekadres: Gouvernestraat 133 mail@lantaren-venster.nl www.lantaren-venster.nl


---- --