SGP


04 - 04 - 07 | Van Middelkoop beantwoordt vragen SGP

Vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Defensie over Veteranendag 2007. (Ingezonden 3 april 2007)

Vraag 1
Is het waar dat de reguliere Veteranendag van de Koninklijke Landmacht dit jaar op een zondag plaatsvindt? Kunt u aangeven waarom voor deze dag gekozen is?

Vraag 2
Deelt u, naast de principiële bezwaren tegen de zondag als Veteranendag, de mening dat de keuze voor zondag 3 juni Landmachtveteranen uitsluit die vanuit hun geloofsovertuiging bezwaar hebben tegen dergelijke activiteiten op deze dag?

Vraag 3
Bent u bereid om, in goed overleg met de veteranenorganisaties, te zoeken naar een andere datum die recht doet aan genoemde bezwaren en voorkomt dat defensiepersoneel onnodig op zondag arbeid moet verrichten?

Antwoord
In de oorspronkelijke planning was inderdaad voorzien dat de veteranendag van het Commando Landstrijdkrachten, als onderdeel van de open dagen van de landmacht, op zondag 3 juni a.s. zou plaatsvinden. Mede gelet op het feit dat de organisatie van de open dag op zondag in dit geval gevoelig lag bij de lokale overheden, is inmiddels evenwel besloten de veteranendag van het Commando Landstrijdkrachten te verplaatsen naar een andere datum.

Vraag 4
Klopt de indruk dat er de afgelopen jaren sprake is geweest van een toenemend aantal publieksactiviteiten van de Krijgsmachtdelen op zondag? Zo ja, bent u bereid om die beleidslijn te heroverwegen, ook in het licht van de bijzondere positie die de zondag in onder meer de Zondagswet en de Arbeidstijdenwet geniet?

Antwoord
In 2003 zijn ook vragen over dit onderwerp gesteld (TK 2002-2003, aanhangsel 1649). In de beantwoording is indertijd gesteld dat publieksactiviteiten, zoals de open dagen van de operationele commandoâs, van groot belang zijn voor de presentatie van de krijgsmacht aan de Nederlandse samenleving. Daarbij is aangegeven dat het doel van dergelijke activiteiten is zoveel mogelijk belangstellenden in de gelegenheid te stellen kennis te maken met de verschillende kanten van de krijgsmacht. Voor veel mensen doet zich deze gelegenheid vooral voor in het weekeinde, waardoor de zondag niet in alle gevallen kan worden gemeden.
Ik zie geen aanleiding thans van deze beleidslijn af te wijken.

Van Middelkoop beantwoordt vragen SGP