Verbond van Verzekeraars

Pensioenleeftijd in heel Europa omhoog?

Europese lidstaten hebben op verschillende gebieden raakvlakken, maar als er een probleem is waar íedere lidstaat tegenaan loopt, dan is het wel de vergrijzing. Volgens 'vergrijzingsexpert' Lans Bovenberg is er dan ook geen ontkomen aan: de pensioenleeftijd moet in heel Europa omhoog. "Het is alleen nog een kwestie van tijd", vertelt hij in de speciale Europa-uitgave van Verzekerd!, het nieuwsmagazine van het Verbond.

Vanwege de vijftigste verjaardag van Europa staat het nieuwste nummer van Verzekerd! dit keer grotendeels in het teken van Europa. De redactie heeft zich in deze thema-uitgave verdiept in de Europese verzekeringsmarkt, waarop inmiddels meer dan vijfduizend verzekeraars actief zijn. Samen hebben Europese verzekeraars meer dan één miljoen mensen in dienst en de totale premie-inkomsten bedragen volgens de meest recente cijfers van de Europese verzekeringskoepel CEA 970 miljard euro.
In het themanummer gaat Lans Bovenberg in op het probleem van de vergrijzing (download hier het volledige interview). Daarnaast wordt ingegaan op de meest actuele stand van zaken van een aantal Europese verzekeringsdossiers, zoals de Richtlijn Overdraagbaarheid aanvullende pensioenen (portability), Solvency II en de consultatieronde Gezondheidsdiensten, waar eventueel Europese regels op zorggebied uit kunnen voortvloeien.
Daarnaast schrijft Michaela Koller, de nieuwe DG van de Europese verzekeringskoepel CEA, een bijdrage waarin ze haar visie op de Europese verzekeringsmarkt uit de doeken doet. En Frans Timmermans, staatssecretaris Europese Zaken, mag in dit nummer natuurlijk ook niet ontbreken. Hij beantwoordt dit keer de 'Tien vragen'.

Geïnteresseerd in Verzekerd!? Klik hier voor meer informatie of om een abonnement aan te vragen.

Verzekerd!, april 2007